Rijk van Nijmegen

Bijzondere archeologische vondsten bij Ewijk

Archeoloog Stijn van As kijkt naar een kuil met sporen van vroege bewoning
Archeoloog Stijn van As kijkt naar een kuil met sporen van vroege bewoning © ÒG
EWIJK - Een grote maalsteen van tefriet uit de ijzertijd, complete potten, sporen van boerderijen uit de Romeinse tijd en uit de vroege middeleeuwen. Bij de Hoge Woerd in Ewijk hebben archeologen interessante sporen gevonden. Afgelopen dinsdag kwamen leerlingen van basisscholen in de buurt langs om meer te leren over de historische bodemschatten.
In Nijmegen gaan ze er prat op dat er veel Romeinse geschiedenis ligt, maar in buurgemeente Beuningen wordt ook aardig wat gevonden, zo vertelt archeoloog Stijn van As. “Hier vinden we sporen van bewoning van boerderijen in de dorpjes die gelijktijdig met de Romeinse aanwezigheid in Nijmegen bestonden.”

'Bodemonderzoek is een feestje'

Aan de Hoge Woerd moeten huizen komen, maar voordat de eerste heipalen de grond in gaan doen archeologen nog uitgebreid bodemonderzoek. ‘Een feestje’ zo beaamt Stijn van As. Er zijn al sporen gevonden van nederzettingen uit de late prehistorie, uit de ijzertijd, uit de Romeinse tijd (tot aan de derde eeuw) en sporen van vroege middeleeuwen (tot aan de achtste eeuw).
De mooiste vondsten die tot nu toe zijn gedaan, zijn complete potten uit de ijzertijd en ‘prachtige’ stenen voorwerpen uit de ijzertijd. Zoals twee grote maalsteen. Stijn van As: “Twee bij elkaar is eigenlijk ook wel heel bijzonder.”

Sommige schatten geheim

Van As is ook erg verheugd over de vondst van zogenoemde ‘metaalslakken’, afvalstoffen van metaalbewerking. “Dat is vrij bijzonder. Al zegt de ijzertijd dat het om de introductie van ijzer gaat. En kunnen ze de productie daarvan nog heel moeilijk vatten in de vondsten die we doen.”
Er liggen nog meer vondsten te wachten op de onderzoekers, want behalve gewoond werd er bij de Hoge Woerd ook begraven. Maar daarover wil Van As nog niet te veel kwijt om eventuele amateurarcheologen niet te verleiden om zelf te gaan graven in de grond.
Om de bodemvondsten ‘tot leven te brengen’ kregen scholieren van basisscholen uit de buurt vandaag uitleg over gebruiken in vroegere eeuwen zoals vuur maken met behulp van vuurstenen.
Terug in de tijd