liveblog | 22 november 2023

GLD stemt: PVV grootste partij • Rozendaal eerste in Gelderland met uitslag

Op ruim 1200 plekken in Gelderland kon je je stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe ging het er aan toe in de stemlokalen, wat doen onze Gelderse kopstukken en wie wordt de grootste? Volg het hier live.
Laatst bijgewerkt: 22 november 2023, 23:02 uur
23:02

Welterusten

We sluiten het liveblog voor nu. Morgenochtend gaan we bij Omroep Gelderland verder in op de verkiezingsuitslag. Welterusten!
22:55

Rozendaal eerste met tellen

Rozendaal komt als eerste gemeente in Gelderland met de uitslag. De VVD krijgt de meeste stemmen (34,9 procent van de stemmen), tweede partij is GroenLinks-PvdA (18 procent) en D66 is de derde partij (12,3 procent).
22:43

Opkomst in Arnhem valt tegen

Het opkomstpercentage lijkt in Arnhem lager uit te vallen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. De gemeente meldt dat de opkomst om 21.00 uur 68 procent was, gemeten over 45 van de 82 stembureaus. In 2021 was de opkomst 73,6 procent.
De gemeente probeerde van stemmen 'een feestje' te maken en kwam met een pakket maatregelen om mensen naar de stembureaus te krijgen. Zo kwamen er proefstemlokalen om te leren hoe mensen konden stemmen en daalde burgemeester Ahmed Marcouch af aan de buitengevel van de Eusebiuskerk in zijn stad om daar een torenhoog stembiljet in te kleuren.
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. © ANP
"De rechtsstaat is heilig voor ons", zei GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een eerste reactie op de waarschijnlijke verkiezingszege van de PVV van Geert Wilders. Timmermans zegt dat zijn partij nooit in een coalitie zal stappen 'met een partij die Nederlanders uitsluit'.
22:30

'Enorme trouw' bij SGP

Partijleider van de SGP Chris Stoffer uit Elspeet is 'verwonderd over de enorme trouw' van zijn achterban, zegt hij op X in een eerste reactie op de exitpolls. Daarin haalt de SGP 3 zetels. "Voor de SGP lijkt zich opnieuw een stabiel beeld af te tekenen", aldus Stoffer. Verder heeft hij het over 'grote politieke verschuivingen'. Hij feliciteert PVV, NSC, GroenLinks-PvdA en de BBB met hun zetels.
22:28

Feest bij de BBB

De BBB heeft ook gewonnen en gaat naar 7 zetels.
22:25

De eerste reactie van Jetten

Partijleider van D66 Rob Jetten uit Ubbergen zegt in zijn toespraak dat zijn partij de afgelopen weken heeft geknokt voor elke stem. "We moeten ook realistisch zijn. Het is een harde klap. We eindigen in de dubbele cijfers maar we hadden op meer gehoopt."
Achter de gematigde toon van Geert Wilders schuilt intolerantie, vindt Jetten. Hij legt de schuld van de winst van de PVV deels neer bij de VVD. "Daardoor stond de deur wagenwijd open." Hij zegt verder de komende jaren partijleider van D66 te willen blijven.