Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Hier kan je hond lekker los zonder wild te verstoren

Spelende honden in de vrije natuur.
Spelende honden in de vrije natuur. © Pxhere
WOLFHEZE - Waar kun je nog ongestoord wandelen met je hond zonder dat je viervoeter achter een ander dier aanholt of tegen een wandelaar op springt? Neem een kijkje online en je vindt hondenlosloopgebieden.
Het is druk in de natuur en waar het druk is ontstaan irritaties. Wandelaars, mountainbikers, hondenuitlaters, trailrunners: iedereen claimt zijn recht op een stukje heide en bos. En een van de grootste ergernissen als we allemaal buiten zijn: loslopende honden.
In Gelderland beheert Staatsbosbeheer bijna een derde van alle natuurgebieden. Losloopgebieden voor honden zijn er onder meer in Rozendaal, Ede, Nunspeet, Harderwijk en Elst. Maar op veel plekken moet jouw hond worden aangelijnd. Niet zelden worden deze regels genegeerd; mensen zijn er niet van op de hoogte of 'mijn hond doet niets' is een veelgehoord argument.

Op deze sites vind je losloopgebieden

785 boetes in 2022

Vorig jaar deelden Staatsbosbeheer-verbalisanten in heel Nederland 785 boetes uit, in 631 gevallen kregen hondenbezitters een waarschuwing. Regionale cijfers heeft Marcel van Dun van Staatsbosbeheer niet. In het coronajaar 2020 spande het aantal reprimandes de kroon: 1111 waarschuwingen. Van Dun: "We kwamen mensen tegen die helemaal niets wisten, want ze kwamen daarvoor nooit."
Staatsbosbeheer heeft verspreid over het hele land 'een stuk of honderd' boswachters die bezoekers mogen bekeuren. Het gaat dan om 100 euro (plus 9 euro administratiekosten) voor het negeren van een aanlijnplicht, honden die achter wilde dieren aangaan en het uitlaten van honden waar het niet mag.
Loslopende honden kunnen een ernstig risico vormen voor wilde dieren
Natuurmonumenten op eigen site
Loslopende honden kunnen een ernstig risico vormen voor wilde dieren en grazers, zegt een andere beheerder in Gelderland. Natuurmonumenten heeft losloopgebieden in het Bergherbos bij Loerbeek, op de Veluwezoom en bij Wolfheze. Routes zijn gemarkeerd met borden. "Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond", schrijft Natuurmonumenten op haar eigen site. "Soms lopen de vluchtende dieren zich dan letterlijk dood tegen auto’s of prikkeldraad."
Elk jaar worden reeën doodgebeten door honden. Wildbeheereenheid De Liemers staakte om die reden dit voorjaar het afschieten van reeën in het gebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Jachtopziener Herman Pastoors zei daarover tegen Omroep Gelderland: "Staatsbosbeheer en ook andere natuurorganisaties zouden veel meer moeten handhaven en boetes uit moeten delen, maar ik zie ze nooit. Er staan verbodsborden, dat honden niet los mogen en dat je er na zonsondergang niet mag zijn, maar daar trekt niemand zich iets van aan."

'Honden doen meer kwaad dan de wolf'

Honden richten meer schade aan dan de wolf, constateert vervangend Statenlid in Gelderland voor de Partij voor de Dieren Bart Kuijer. "Hondenlosloopgebieden moet je alleen willen op plekken waar je geen verstoring hebt. Overal toezicht door handhavers is lastig, er zijn niet genoeg mensen", zegt Kuijer.
Gemeenten hebben ook een taak, vindt hij. "Die moeten hondenbezitters voldoende uitlaatplekken bieden. Samen met handhaving en bewustwording is dat wat ons betreft de oplossing voor natuurschade door loslopende honden."
Hondentrainer Edwin Frakking maakte een app waarop hondenbezitters kunnen zien waar ze hun viervoeters vrij kunnen uitlaten. In Gelderland zijn het er elf, waaronder in Heerde, Doetinchem, Kootwijk, Ugchelen en Ermelo.
Het aantal losloopgebieden in de app groeit, zegt Frakking. Zijn idee is uit frustratie geboren. "Hondenlosloopgebieden worden niet goed aangegeven. "Wie navigatie gebruikt, komt in 9 van de 10 gevallen op een verkeerde plek uit."
Routes zet hij zelf uit: "Ze beginnen altijd op de plek waar ik mijn auto geparkeerd heb. En de app geeft precies aan waar je met je hond naar links en naar rechts moet."