Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Dichter des Gelderlands waagt zich aan Het Groot Dictee

De Dichter des Gelderlands waagt zich aan Het Groot Dictee.
De Dichter des Gelderlands waagt zich aan Het Groot Dictee. © Eigen foto
ARNHEM - “Nu ben ik nog even aan het kijken hoe het ook alweer werkt met de verbindingsstreepjes bij ‘manusje-van-alles’ en dat soort woorden.” Jesse Laport (1991) is de Stadsdichter van Arnhem én Dichter des Gelderlands. Zaterdag gaat hij de uitdaging van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal aan. De landelijke versie vindt dit jaar voor het eerst plaats in Arnhem. Vier vragen aan Laport over de Nederlandse taal.

Welke rol speelt taal in jouw leven?

“De taal speelt een grotere rol in mijn leven dan ik ooit had kunnen denken. Ik hield er vroeger niet zo van als mensen zeiden dat ze hielden van taal en dat ze woordenkunstenaars waren. Onbewust ben ik zelf zo iemand geworden. Elke dag ben ik bezig met taal en ik kan echt genieten van het uitzoeken waar woorden vandaan komen of hoe een woord in elkaar steekt.”

Wat vind je een van de mooiste zinnen uit de Nederlandse taal?

Eerst nog de molen
Die leegstaat en stil
Op de wieken
Een zwaluw die zomeren wil
“Van Maarten van Roozendaal. Hem bewonder ik het allermeest, ja, het allermeest. Het is een groot gemis. Hij is nu tien jaar geleden overleden en ik ben recent nog naar een voorstelling geweest waarin zijn leven werd gevierd.”

Je wilt poëzie graag toegankelijk maken voor een grote groep, toch?

“Poëzie wordt soms voorbehouden aan mensen die literair onderlegd of hooggeschoold zijn. In zowel taalgebruik als medium probeer ik het zelf laagdrempelig te houden. Ik gebruik niet al te ingewikkelde zinsstructuren en ik zet het bijvoorbeeld ook gewoon op Instagram.”
“Laatst las ik nog dat miljoenen mensen laaggeletterd zijn. Dat is echt veel. Ik maak me er weleens zorgen over hoe je die mensen kan bereiken. Hoe voorkom je dat ze door schaamte voor hun laaggeletterdheid niet deelnemen aan de maatschappij? Dat is wel een uitdaging, maar ik denk wel dat we daaruit kunnen komen.”

Hoe schat je je kansen in bij het Groot Dictee?

“Ik schrijf ook wel wat complexer werk, maar zo’n dictee is nog wel een stapje ingewikkelder. Daarin kan je ook fouten maken. In poëzie voelt dat toch anders. Daar wordt niet zo snel een rode streep doorheen gezet. En als je niet weet hoe je een woord moet schrijven, dan kan je het bij poëzie altijd nog opzoeken. Ik ben alle regeltjes nu nog even aan het doornemen en aan het kijken hoe het ook alweer werkt met de verbindingsstreepjes bij ‘manusje-van-alles’ en dat soort woorden.”
“In Arnhem heb ik zo’n drie keer meegedaan met een lokale versie van het Dictee. Vorig jaar zat ik toevallig aan de top. Dat was wel een bijzondere bevestiging. Ik ben helemaal niet geschoold als neerlandicus en ik zou mezelf geen spellingtechnisch wonder noemen, dus het is fijn om te weten dat ik dit ook in mijn mars heb. Maar ik ga er niet vanuit dat ik zaterdag genoemd word. Als ik van de Arnhemmers bij de nationale versie in de top drie beland, dan heb ik al heel wat gepresteerd.”
Ook schrijver Charles den Tex uit Varssel, actrice Nazmiye Oral uit Arnhem en Statenlid Peter Drenth uit Doetinchem zijn enkele van de bekende namen die hun hersenen zaterdag flink laten kraken in kenniscentrum Rozet. Samen met luisteraars van KRO-NCRV-programma De Taalstaat worden zij gedicteerd. Oud-politica Gerdi Verbeet leest een tekst van taalkundige Wim Daniëls voor en radiopresentator Frits Spits is gastheer. De uitzending is zaterdag vanaf 11.00 uur te horen op NPO Radio 1.