Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'Van gras naar glas', zo zorgen Elly en Gert voor de beste koemelk

BARNEVELD - Presentator Klaas Drupsteen valt met zijn neus in de boter, of beter gezegd de kaas, als hij bij de kaasboerderij binnenstapt. Bij het zien van drie schappen vol zelfgemaakte kaas kan smulpaap Klaas het niet laten om eigenaresse Elly te vragen of er nog wat te proeven valt.
Klaas heeft geluk: hij mag een verrassingskaas proberen, een licht belegen gatenkaas. "Die gaten hadden we niet voorspeld en ook niet dat de kaas licht zoetig zou smaken. Dat is verbonden aan bacteriewerking."
In de koeling ernaast prijken glazen flessen met pastelkleurige inhoud. Het blijkt een dikke, volle yoghurt, waar niks uit de melk is gehaald en alleen fruit is toegevoegd. Even verderop gieten mannen de dikke substantie handmatig in de glazen flessen, omdat op die manier de volle structuur behouden blijft.
Het is een tijdrovend klusje, maar bij gebruik van een vulmachine is de structuur weg en wordt de yoghurt dun. Handwerk, dus. En nog duurzaam ook, want de flessen worden tot wel tweehonderd keer hergebruikt.

'Alles is lekker'

25 jaar geleden begonnen Elly en haar man Gert met het produceren van zuivelproducten, gemaakt van hun eigen koeienmelk. Echtgenoot Gert zorgt voor de koeien, Elly is verantwoordelijk voor de landwinkel Vanelly (van Elly). In de ronde gewelvenkelder is het klimaat van nature geschikt voor de kaasrijping.
Klaas vraagt Elly en Gert wat hun topproduct is. "Alles is lekker. We maken alles zelf, met producten waar we achter staan en dat is tot nu toe goed gelukt", vertelt Elly trots. "Door de korte keten gaan onze producten van boerderij rechtstreeks naar de klant."
"Zo weten wij wat er met onze melk en producten gebeurt en de klant ook." Elly wil op die manier een steentje bijdragen om zo min mogelijk schade aan het milieu toe te brengen.

Alle koeien hebben een naam

Dan wandelt Klaas door naar Gert, die net klaar is met melken. En dat is maar goed ook. "Want als er bij koeien iets anders is dan anders, gaan ze acuut schijten", grijnst Gert. De koeien lijken wel zin te hebben in een bezoekje. Nieuwsgierig komen de rood- en zwartbonte dames aangekuierd en vormen een cirkel om Klaas en boer Gert.
"De koeien geven tien maanden per jaar melk. Twee maanden per jaar staan ze droog, voordat het kalf geboren wordt. En alle koeien hebben een naam." Dat deed de grootvader van Gert al. Anke, een bruinbonte koe, is bijvoorbeeld vernoemd naar zijn dochter. De honderd koeien lopen veel buiten. Hoe lang, dat is afhankelijk van het weer. Bij te veel regen is het gras niet meer goed en is er alleen maar modder.
Gert experimenteert met steeds meer divers gras door kruidenmengsels bij te zaaien, al blijft het spelen met de seizoenen en de ondergrond. Bovendien: koeien lusten niet alles. "Ga jezelf maar na, jij vindt ook niet alle soorten sla lekker", zegt Gert.
Doel is om het hele jaar zo veel mogelijk voer zelf te telen om zo het palet te laten kloppen. Daardoor geven koeien goed melk. "Het hele doel is: van gras naar glas, van land naar klant. We zijn altijd zoekende hoe het beter kan", besluit Elly.
De landwinkel is het startpunt van het Paradijspad in Barneveld, het klompenpad dat Klaas vandaag loopt.

Iedere week wandelt Klaas een klompenpad in onze provincie. Benieuwd wat er verder allemaal te beleven valt op het Paradijspad? Kijk dan naar de hele uitzending van Klaas op klompen, te zien op zondag 3 maart vanaf 17.15 uur, ieder uur herhaald op TV Gelderland.