Rivierengebied / Stedendriehoek

Gelderland produceert 2,1 miljard kilo melk, genoeg voor alle inwoners

Koeien in de stal van een melkveehouder
Koeien in de stal van een melkveehouder © ANP
Gelderland is nog steeds een van de grootste provincies als je het hebt over melk. In totaal hebben we hier zo'n 2400 melkveehouders. Daarmee zitten we samen met Overijssel en Friesland aan de Nederlandse top.
Met al die koeien produceren we jaarlijks zo'n 2,1 miljard kilo melk. Dat is zeker genoeg voor alle 2 miljoen inwoners van Gelderland. Volgens Jelle Zijlstra van de Wageningen Universiteit zal dit niet snel veranderen, ondanks het aantal boeren dat stopt vanwege de stikstofproblematiek.
"Dat betekent voor de melkproductie eigenlijk niks, want die blijft ontzettend constant. De bedrijven die stoppen worden overgenomen door de bedrijven die blijven. Dus die worden steeds groter, krijgen steeds meer koeien en produceren steeds meer melk", legt hij uit.

Honderdtonners

Een van die boeren in Gelderland die meewerkt aan onze Gelderse melkplas, is melkveehouder Jouke Holmer in Laren. Hij heeft meerdere honderdtonners in zijn stal gehad. Dat zijn koeien die meer dan 100.000 kilo melk hebben gegeven.
Hoewel het aantal melkveebedrijven met honderdtonners in Nederland nog steeds toeneemt, blijft het voor Jouke bijzonder. "Het is zeker liefhebberij en een stukje hobby van ons. We vinden het leuk om met de dieren te werken en het is echt een uitdaging om ze zo goed mogelijk te verzorgen. We hechten veel waarde aan het dierenwelzijn en koecomfort. Om zo de koeien ouder te laten worden en de productie te laten geven wat bij hen past."
Waarom is zuivel eigenlijk zo belangrijk voor ons? Deze voedingsdeskundige legt het uit:
Volgens Willem den Eelder van zuivelboerderij Den Eelder in Well is Nederland een echt zuivelland. Zijn bedrijf maakt zuivel in alle soorten en maten. Hij vertelt dat ze merken dat ze als boerderij en producent wel echt met hun tijd mee moeten gaan.
"We moeten nog steeds mensen blij maken met de zuivel die we maken. En het moet niet alleen lekker smaken; alles wat je eromheen doet, moet ook kloppen. Dus hoe ga je om met je dieren? Hoe ga je om met biodiversiteit in een weiland? Hoe ziet je CO2-footprint eruit? Dus zo ben je ook aan het kijken hoe we ons continu kunnen verbeteren?"
Boerend Hart - Hoe groot is de Gelderse melkplas eigenlijk?

In het programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op en zoeken uit of we ons in Gelderland van ons eigen voedsel kunnen voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?