Achterhoek

Mariënvelde krijgt complimenten van de koning én 3.000 euro

Mariënvelde gaat met een geldbedrag van €3000,- naar huis.
Mariënvelde gaat met een geldbedrag van €3000,- naar huis. © Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen
MARIENVELDE - In Mariënvelde in de Achterhoek weten ze het zelf al lang, maar nu weet heel Nederland het: het dorp is een meester in het regelen van initiatieven voor de leefbaarheid. Tijdens een symposium kreeg het dorp vanmiddag de dorpsvernieuwingsprijs uitgereikt in aanwezigheid van de koning.
"Anders denken, anders doen en zo een geluksregio creëren waar iedereen mee kan doen", dat zag de jury in Mariënvelde. "Veel partijen en veel acties", oordeelde de jury, "maar dan heb je ook wat".
De jury heeft veel waardering voor alles wat dit dorp en de inwoners tot stand hebben gebracht. "Met dit jaar extra aandacht voor het thema zorg zal het geen verbazing wekken dat Mariënvelde met de Dorpsvernieuwingsprijs naar huis gaat", aldus de jury.

Een gesprek met de Koning

"Hoe voelt dat?", wilde koning Willem-Alexander graag weten. "Heel erg leuk", zijn de woorden die Elza Overbeek van Mariënvelds Belang uitbrengt. "Erg verrassend en we zijn enorm trots en blij dat we deze waardering hebben gekregen."
De koning wil graag van Overbeek weten hoe de wedstrijd überhaupt werkt. "We hebben ons hier zelf voor aangemeld", begint ze te vertellen, met een grote lach op haar gezicht. "Daarna moesten we een hele vragenlijst invullen. We hebben opgeschreven wat er de laatste acht jaar allemaal gebeurd is in Mariënvelde om het dorp leefbaar te houden en leefbaarder te maken."
Willem-Alexander is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van Overbeek. Hij wil ook graag weten waarom het dorp actie ondernomen heeft. "Was er bijvoorbeeld vergrijzing, ontvolking of leegloop?" Overbeek legt uit dat er in Mariënvelde slechts 900 mensen wonen en dat het een echt plattelandsdorp is.
Overbeek vond het een hele eer met koning Willem-Alexander te spreken. "Het was een heel leuk, informeel gesprek. Het is wel een leuke bijkomstigheid dat zo'n man de tijd neemt om hier te zijn en ook te luisteren naar de verhalen. En dat je gewoon even een handje kunt geven, dat is heel erg bijzonder."

Wat maakt Mariënvelde leefbaar?

Mariënvelde heeft in 2016 met hulp van veel vrijwillige inzet van de inwoners een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) gebouwd. In het gebouw is plaats voor sport, spel en ontmoeten. Het is ook de locatie van Zorgcorporatie Mariënvelde, die zorgt voor dagbesteding aan ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uit de regio en de inloopvoorzieningen voor dorpsbewoners.
Daarnaast is het dorp ook druk bezig met de buitenruimte. Zo wordt er hard gewerkt om de dorpskern te vernieuwen en aantrekkelijk te maken. Het plein tussen de kerk, de BMV en de basisschool is klimaatadaptief ingericht, om verkoeling te bieden op warme dagen. Het dorpshart nodigt nu uit om elkaar daar te ontmoeten. Er zijn bankjes geplaatst en kinderen kunnen spelen rondom het waterelement.
"Heel Mariënvelde is gewoon heel erg veranderd de afgelopen jaren. Er is heel veel werk verzet door heel veel vrijwilligers, dus de initiatieven zijn echt vanuit de burger gekomen. We hebben dus dingen met eigen kracht gerealiseerd. Dat je dan nu de prijs wint, is geweldig", aldus Overbeek.
Met het winnen van de prijs heeft Mariënvelde 3000 euro gewonnen. "We zijn nog bezig met een beweegtuin, dat zijn apparaten waarmee je vooral ouderen in beweging kunt zetten. Daar hebben we nu twee toestellen staan en daar kan dus nog wel wat bij. Maar ik hoor inmiddels ook andere plannen langskomen, hoor", lacht Overbeek. "En ook het schrijven van een dorpsplan kost ook geld, dus het wordt vast en zeker goed besteed."

Gewonnen van Drenthe en Groningen

Mariënvelde liet het Drentse dorp Vledder en het Groningse dorp Grijpskerk achter zich. De dorpsvernieuwingsprijs is een tweejaarlijkse prijs die door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen in het leven is geroepen.