Achterhoek

Flatbewoners schrikken zich het 'leplazarus' na nieuwe brand

Bewoners zijn flink geschrokken
Bewoners zijn flink geschrokken © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited (fotobewerking Omroep Gelderland)
DOETINCHEM - Een appartement in Doetinchem is vanochtend vroeg in vlammen opgegaan. De hele flat moest worden ontruimd, evenals een aangrenzende flat. Vijf maanden geleden was er ook al brand in het complex. Bewoners zijn zich het 'leplazarus' geschrokken. "Een politieagent sloeg op mijn deur en riep dat we moesten evacueren."
Het appartement aan de Verzetslaan waar de brand woedde, is volledig uitgebrand. Ook zijn zeker acht omliggende appartementen beschadigd geraakt en 'zwartgeblakerd', weet politie ter plaatse. De brand woedde op de eerste etage en was in de woonkamer begonnen. De vlammen grepen snel om zich heen. Na één uur had de brandweer de brand onder controle.
De bewoner van het appartement is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden. De politie sluit brandstichting niet uit. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe het vuur is ontstaan.

Op badslippers naar buiten

De gehele flat - die 69 woningen telt - is ontruimd. Het is afwachten wanneer de bewoners weer in hun appartementen kunnen. Ook Jan*, die op de verdieping woont waar de brand uitbrak, is geëvacueerd.
Hij vertelt dat hij wakker schrok van de geur van plastic en allerlei knallen. "Dat was heel anders wakker worden dan met de wekker. Een politieagent sloeg op mijn deur en riep dat we moesten evacueren." Jan is op zijn badslippers naar buiten gerend.
Het is niet de eerste keer dat er brand is uitgebroken in het appartementencomplex. Zo'n vijf maanden geleden was het ook raak, dat weet de vader van Jan, die na het uitbreken van de brand direct langs is gekomen. De vorige keer ontstond de brand ook op de eerste verdieping. "Dit is de tweede keer dat er brand is. Als het twee keer gebeurt in vijf maanden dan wordt het kritisch."

Buurman verhuist

De vader van Jan is zich weer rot geschrokken. Toch gaat hij niet uit van brandstichting. De vader denkt dat de brand per ongeluk is ontstaan, net als de vorige keer. Toen was er ook geen sprake van opzet, bevestigt de politie.
Volgens de vader zijn de bewoners 'niet capabel' genoeg om zelfstandig te wonen, waardoor het risico op branden toeneemt. Op de vraag of de woonsituatie van zijn eigen zoon wel veilig is, antwoordt de vader ontkennend: "Ik denk dat het niet veilig is. Hij gaat voorlopig niet terug. Dit voelt echt niet goed." Ze gaan dan ook op zoek naar een andere woning voor Jan.
De brand greep snel om zich heen.
De brand greep snel om zich heen. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
De politie meldt dat de bewoner van de uitgebrande woning 'onbegrepen gedrag' vertoonde. De man is aangehouden en inmiddels voorgeleid. "We volgen een tweesporenbeleid, waarbij hij zowel op zorg- als op strafrechtelijk gebied wordt beoordeeld. Het is dus nog onbekend waar de man hierna naartoe gaat; dat is afhankelijk van het onderzoek."
Voorlopig kan Jan zijn appartement nog niet in. Hij verlaat zijn woning met een triest gevoel en 'wenst een rustiger en fijner thuis'. Dat wenst hij al een langere tijd, sinds de vorige brand. "Ik hoop dat ik hier weg kan. Het is niet fijn nee, twee keer brand naast je woning. Dat heeft een grote invloed op je leven en hoe je slaapt", benadrukt hij.

Hoe nu verder?

Vanwege de vele rook gaat de politie vanochtend per flat metingen verrichten. De bewoners zijn allemaal naar een nabijgelegen sportcentrum gebracht en blijven daar tot ze weer terug mogen naar hun appartementen. De woningcorporatie Sité, die de flat met 69 appartementen beheert, geeft aan geschrokken te zijn.
"Op dit moment is het belangrijkste dat we de bewoners een luisterend oor bieden", zegt een woordvoerder. Omdat een aantal appartementen beschadigd is geraakt, is het zaak een alternatieve woonruimte te vinden voor enkele bewoners. "Het belangrijkste is dat we nu gaan kijken hoe we deze mensen een dak boven hun hoofd kunnen geven."
*Jan is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.
Meer 112-nieuws brengen we in ons liveblog: