Rijk van Nijmegen

Mysterie lange penis van vleermuis opgelost, dankzij Jan

Vleermuis
Vleermuis © ANP
NIJMEGEN - Dankzij Jan Jeucken is het mysterie over de extreem lange penis bij een van de vleermuissoorten opgelost. De Nijmeegse vleermuisliefhebber filmde op een kerkzolder in Castenray bij Venray vleermuisseks en stuurde de beelden naar onderzoekers van de laatvlieger. Door die beelden hebben zij kunnen vaststellen waar het dier zijn lange geslachtsdeel voor gebruikt. En dat is niet voor penetratie.
De wetenschap vraagt zich al lang af wat de vleermuis, een zogenoemde laatvlieger, aan moet met een van de relatief grootste penissen in het dierenrijk. En wat blijkt: de vleermuis gebruikt zijn uitzonderlijk grote penis niet voor penetratie, maar als een 'arm' tijdens het paren, concludeert een Europees team nu na bestudering van onder meer de beelden van Jeucken.

Zeven keer langer

Penetratie is door de lengte van de penis eigenlijk ook onmogelijk en zou nogal pijnlijk zijn voor het vleermuisvrouwtje. De penis van de laatvlieger is namelijk ongeveer zeven keer langer dan de lengte van de vagina's van de vrouwelijke soortgenoten. Ook de breedte werkt niet mee, want de eikel zet flink uit en wordt zeven keer breder dan de vagina van de partner.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een zoogdier dat zich voortplant zonder penetrerende seks wordt gedocumenteerd, meldt een 'verbijsterde' onderzoeker van de universiteit van het Zwitserse Lausanne. Met de 'paringsarm' verwijdert het mannetje een membraan bij het vrouwtje. Daarna volgt een lange, stille omhelzing, waarbij sperma wordt overgedragen. Toch romantisch. Al helemaal omdat die veel te brede eikel de vorm van een hart heeft.