Arnhem en omstreken

Noodopvang op cruiseschepen Arnhem verlengd tot 1 mei

Opvang van asielzoekers op cruiseschepen langs de Rijnkade
Opvang van asielzoekers op cruiseschepen langs de Rijnkade © ANP
ARNHEM - Arnhem verlengt de noodopvang voor tweehonderd asielzoekers op twee cruiseschepen in de Rijn tot 1 mei volgend jaar. De schepen werden in september na een noodoproep van toenmalig staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Nieuwe Kade gelegd, naast zes andere cruiseschepen die al gebruikt werden voor de opvang van asielzoekers en Oekraïners.
Arnhem vangt op dit moment 975 Oekraïners op en 1994 asielzoekers die zich bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers hebben gemeld. Op de cruiseschepen verblijven 360 Oekraïense ontheemden en 920 asielzoekers. Er wonen geen minderjarigen op de schepen. Zes van de acht schepen blijven in elk geval tot eind volgend jaar beschikbaar, aldus de gemeente. De andere twee schepen moeten eerder weg, omdat de kade waaraan ze liggen vanaf volgend voorjaar wordt gerenoveerd.

Scholen in de buurt

Arnhem wil de komende jaren 2000 toekomstbestendige plekken voor vluchtelingen in de stad inrichten. Op zulke plekken moet taalonderwijs, werk, sport en cultuur beschikbaar zijn en er moeten scholen in de buurt zijn voor kinderen. Onderzocht wordt nog welke bestaande locaties permanent kunnen worden en waar nieuwe opvanglocaties komen.
Het COA breekt in Heumen bij Nijmegen een crisisnoodopvang voor achthonderd asielzoekers weer af. Over die locatie zijn de nodige rechtszaken gevoerd, omdat er dassen op het terrein bleken te zitten. Dat zorgde voor veel vertraging, waardoor de paviljoens uiteindelijk pas eind augustus bewoond konden worden. Een verzoek van het COA om de noodopvang na 1 december te mogen blijven gebruiken is door de gemeente Heumen afgewezen.