Liemers / Arnhem en omstreken

Rivieren op hoogste punt, dit kan je verwachten

Hoogwater in de Waal bij Dodewaard
Hoogwater in de Waal bij Dodewaard © Omroep Gelderland
SPIJK - Het eerste verhoogde water van dit jaar komt er aan vandaag, in de Rijn en de Maas: 13.25 meter boven NAP bij Lobith. Grote problemen worden niet verwacht, maar in sommige kelders gaat het vochtig worden, en op sommige boerenlanderijen te drassig voor machines. Beheerders van water en nat natuurgebied zijn voorbereid, maar voor de meeste Gelderlanders levert het vooral mooie plaatjes op.
"Wij worden hier niet zenuwachtig van", vlogt dijkbeheerder Rens van Waterschap Rijn en IJssel maandag bij Spijk waar het Rijnwater de provincie binnen dendert. "Onze dijken kunnen vier keer zoveel aan." Toch houdt hij daar een stukje dijk extra in de gaten, omdat die dijk zijn nieuwe grasmat nog niet op orde heeft, en dat gras houdt de dijk bij elkaar. Dit gebeurt ook op een aantal andere plekken.

Natje en droogje

Ook is het waterschap continu druk met stuwtjes en schuifjes waarmee het waterpeil geregeld wordt. "Want we proberen meer water vast te houden waar het kan, tegen droogte in de zomer, maar ook los te laten waar het moet, zoals nu. En het watersysteem zit nu gewoon helemaal vol", vertelt een woordvoerster.

Aangepaste dienstregeling

Maar hoewel de zenuwen niet meteen opspelen, heeft het voor sommige mensen wel gevolgen. In Nijmegen moeten mensen die gebruikmaken van de buslijnen 2, 8, 15, 33 en 80 er rekening mee houden dat de Waalkade vermeden wordt. De haltes Waalkade, Kronenburgersingel, Valkhof en Hunnerpark worden daarom overgeslagen. Tot wanneer deze aangepaste dienstregeling duurt is nog niet duidelijk.

Dieren op hogere grond

Bij de Rijnkade in Arnhem gaat de lage kade ook onderstromen. Daarvoor zijn cruiseschepen met asielzoekers die daar lagen vorige vrijdag al verhuisd naar de Nieuwe Havenweg.
Ook zijn in natte natuurgebieden de natuurbeheerders druk geweest. In uiterwaarden die kunnen gaan onderlopen, zijn door de begrazersbeheerders van Free Nature dieren naar hoger gelegen gebied gebracht.

Grondwater

Grondwater is een probleem in woningen die op de stuwwallen van de Veluwe staan, aldus waterschap Vallei en Veluwe. Het schap krijgt veel meldingen van water in kelders en kruipruimtes. Dat is volgens het schap grondwater, dat door de vele regen niet snel genoeg via de bodem wegstroomt naar beken en kanalen. Omdat er nog meer regen wordt verwacht zal het probleem nog langer gaan duren, aldus Vallei en Veluwe.
Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een droge kelder. Overlast moeten zij melden bij de gemeente, die mogelijk maatregelen kan nemen voor een betere afwatering in de buurt. Het enige dat op dit moment echt zal helpen, is droger en kouder weer, liefst met oostenwind, stelt het schap.

Tips voor de mooiste hoogwaterplaatjes

Wat zijn straks mooie plekjes om naar het hoge water te gaan kijken? We noemen er een paar. De grote meestromende hoogwatergeul Spiegelwaal bij Nijmegen gaat vollopen, een mooi waterstaatkundige voorstelling, waar misschien kanoërs op af komen. De ondergelopen Rijnkade in Arnhem levert vaak een mooi stadsgezicht op.

Kolkend water

Het water dat bij Spijk en Lobith het land binnen kolkt, is indrukwekkend en bij Sluis De Pol tussen Doetinchem en Ulft zal het erom spannen of de sluiskolk wat al te wild wordt om nog schepen te schutten. Uiteraard telt Gelderland veel meer mooie plekjes.