Rivierengebied

Sinterklaas in Slot Loevestein 'levert veel bezoekers op'

Sinterklaas maakte een uitstapje naar Slot Loevestein
Sinterklaas maakte een uitstapje naar Slot Loevestein © Marcel van Dorst
POEDEROIJEN - Sinterklaas was dit jaar de weg kwijt. De landelijke intocht was zaterdag in Gorinchem, maar de Sint belandde in het nabijgelegen Slot Loevestein in Poederoijen. Dat kasteel hoopt te profiteren van het bezoekje van de goedheiligman.
"Toen we hoorden dat Sinterklaas in Gorinchem zou aankomen, hebben we aan de NTR (publieke omroep, red.) laten weten dat we een prachtig kasteel hebben waar mooie opnames zijn te maken", vertelt woordvoerder Walter Eggenkamp van Slot Loevestein.

Pakjes bij Slot Loevestein

En dat gebeurde. Waarom Sint het deed, is onduidelijk, maar hij liet aanleggen bij Loevestein en de pakjes werden naar het slot gebracht. Toen Sint alsnog in Gorinchem aankwam, gingen enkele Pieten met de boot terug om de pakjes weer op te halen bij Slot Loevestein.
"Het is mooie pr", geeft Eggenkamp toe. "Nee, we hebben daar geen financiële bijdrage voor geleverd. We zijn een rijksmuseum, dus dat kan niet."

Sintfestijn

Loevestein is tot 5 december sinterklaaskasteel. Families en klassen kunnen er terecht voor het Sintfestijn, Speurtocht en Pietenparcours. "De ideeën speelden al langer om iets leuks te doen rond de sint. Dus toen de locatie bekend werd, toen hebben we gas gegeven", aldus de woordvoerder.
Eggenkamp verwacht dat het veel extra bezoekers zal opleveren: "Gisteren was al een hele drukke dag." En misschien wordt het een terugkerend evenement. "Het zou best kunnen dat we het de komende jaren weer gaan doen."

1,7 miljoen tv-kijkers keken naar Apeldoorn

In 2019 was de landelijke intocht voor het laatst echt in Gelderland, in Apeldoorn. "Er kwamen 25.000 bezoekers. De intocht trok op tv 1,7 miljoen kijkers en naar het Sinterklaasjournaal - waarin veel aandacht werd besteed aan Apeldoorn - keken 750.000 mensen", vertelt woordvoerder Roel van Vemde van de gemeente Apeldoorn.
"Het is lastig te vatten in cijfers wat voor invloed de intocht heeft gehad op de citymarketing, maar aan die aantallen kunnen je wel zien dat het veel mensen trekt." Van Vemde geeft ook aan dat het een enorme operatie was: "Er hielpen 600 vrijwilligers. In de stoet liepen 550 mensen mee, onder wie 120 pieten. We hadden vier podia in de binnenstad. En er werd 3500 kilo pepernoten uitgedeeld."

'Lastig in één cijfer uit te drukken'

"Het effect van de Sinterklaasintocht is lastig in één cijfer uit te drukken", benadrukt de woordvoerder, maar hij is ervan overtuigd dat het een positieve invloed op de stad heeft gehad.