Stedendriehoek

Groot verdriet na brand in strandpaviljoen: 'Mijn ziel en zaligheid'

WILP - "Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven", zegt Frits Kamp. De horecaondernemer is murw geslagen door het bericht dat zijn strandpaviljoen door een brand compleet is verwoest. "Ik heb mijn hele ziel en zaligheid er in zitten, al mijn geld."
Frits Kamp runt sinds drie jaar Strandpaviljoen De Robberskamp bij recreatieplas Bussloo. "Ik was gisteravond een vriend uit de brand aan het helpen, even helpen achter de bar in een café, toen kreeg ik opeens een telefoontje van m'n dochter: onze zaak staat in de brand."

Ontmoetingsplek

De Apeldoorner treft bij zijn zaak een grote vlammenzee aan. "Ik mocht niet in de buurt komen, alles was afgezet." Hij heeft geen idee hoe de brand is ontstaan. "Ik weet wel dat ik diverse lekkages had, dat heb ik ook meerdere keren aangegeven. Maar wat het is geweest, kortsluiting, inbraak, ik weet het niet. Maar ik ben alles kwijt."
Na 26 jaar oldtimers restaureren kreeg Kamp drie jaar geleden de kans om het strandpaviljoen over te nemen. "Altijd de horeca erbij gedaan, en toen kwam dit op m'n pad." Voor veel hondenbezitters is zijn zaak een ontmoetingsplek, vooral in het 'hondenseizoen' van oktober tot en met mei.
"Onze vaste stek helemaal afgebrand, dat is heel naar om te zien", zegt Liesbeth Wijnbergen uit Apeldoorn. Iedere week komt ze met haar bruine labrador na een wandeling bij De Robberskamp. Een warme chocomelk drinken en kletsen met andere baasjes. "Frits heeft zelf ook honden, die liepen hier ook altijd. Het is echt een ontmoetingsplek. Dit is echt heel triest om te zien."

'Iedere cent'

Kamp pacht de strandtent en de grond van Leisurelands, beheerder van het recreatiegebied. "Maar alles wat erin stond, dat heb ik gekocht. Koelkasten, bakovens, koffiemachine, alles wat je nodig hebt voor de verkoop. Drie jaar geleden was het allemaal verouderd, ik heb veel vernieuwd. Zoals ook het terras. Iedere cent die ik had heb ik erin gestoken. Het is m'n lust en m'n leven."
De muren van het pand staan zondagochtend nog overeind, maar binnen is alles zwartgeblakerd. Hondenbezitters kijken verbaasd op als ze langs wandelen. "Ik schrik ervan. Frits z'n bedrijf is weg. Ons koffiehoekje. Heel jammer", zegt Diana Hendriks die met haar hond Candy iedere zondag langs ging voor een cappuccino bij het afgebrande strandhuis.
Onderzoekers van de politie arriveren ondertussen en maken foto's van de ravage. De beveiligingscamera's die er hangen kunnen geen antwoord geven op de oorzaak van de brand. "Er hingen wel camera's, maar de internetverbinding is hier heel slecht", zegt Kamp.

Brandstichting

Een medewerker van het recreatiebedrijf komt zondag poolshoogte nemen. "Er zijn vermoedens van brandstichting hebben wij begrepen, daarom wordt er nu verder onderzoek gedaan." Kamp vertelt dat er regelmatig jongeren 'chillen' op zijn terras als de zaak gesloten is. "Soms gaan ze hier op de picknicktafels zitten met flessen drank. Maar ze ruimen meestal ook alles op."
Of hij hiervoor verzekerd is en of het weer op gebouwd gaat worden, daar kan Kamp nog niets over zeggen. "Dat zijn nog vragen die ik nog niet kan beantwoorden."