Rijk van Nijmegen

Wereldmuseum Berg en Dal maakt doorstart in Nijmegen

Bezoekers in Wereldmuseum Berg en Dal
Bezoekers in Wereldmuseum Berg en Dal © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - De Afrikaanse huizen staan verscholen tussen de rijkgekleurde loofbomen. Het publiek loopt rond tussen een nederzetting uit Ghana en een met riet bedekte toren alsof er niets aan de hand is. Toch zijn dit de laatste dagen dat het voormalige Afrikamuseum, ook bekend als Wereldmuseum Berg en Dal, toegankelijk is voor publiek. Het museum sluit op zondag 26 november de deuren, maar hoopt komend voorjaar een doorstart te maken met wéér een nieuwe naam: Wereldlab.
“In het Wereldlab willen we experimenteren met een combinatie van activiteiten en exposities,” vertelt directeur Marieke van Bommel. “Het idee is om samen te werken met regionale kunstenaars. We zien dat als een tussenoplossing, omdat we graag aanwezig willen blijven in de regio Nijmegen. Uiteindelijk is het doel om hier een nieuw museum te openen. Voor het Wereldlab hebben we al een locatie op het oog, maar ik weet nog niet zeker of dat doorgaat. ”

Paters als grondeigenaar

Wereldmuseum Berg en Dal is sinds 2014 onderdeel van een grotere organisatie waar ook het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum voor Volkerenkunde in Leiden en Wereldmuseum Rotterdam bij horen. De paters van de Congregatie van de Heilige Geest zijn eigenaar van het terrein. Zij sloten een huurovereenkomst met het Wereldmuseum, maar wilden dat niet verlengen. Vanwege een verschil van inzicht wilden de paters het huurcontract na 2024 niet verlengen. Het Wereldmuseum besloot om de deuren eind november al te sluiten voor publiek.
De komende maanden wordt de collectie ingepakt en verhuisd naar een nieuwe bestemming. Een groot deel van de objecten behoort tot de rijkscollectie, maar over andere stukken bestaat een verschil van inzicht met de paters van de Congregatie. Daar moet de rechter een uitspraak over doen. Wat er gebeurt met het museumgebouw en de Afrikaanse woonerven op het terrein is op dit moment onduidelijk.

Museum gratis toegankelijk

Het Wereldmuseum Berg en Dal is tot en met zondag 26 november gratis toegankelijk voor publiek. “We merken dat veel bezoekers nog één keer de collectie willen bekijken,” zegt Marieke van Bommel. “De echte liefhebbers zijn de afgelopen week al drie keer geweest. Vrijdag hadden we vijfhonderd bezoekers in huis en ook dit weekend is het enorm druk. We hopen dat we deze mensen ook bereiken met het nieuwe Wereldlab in Nijmegen.