Gelderse Vallei

Dit natuurgebied werd in vijf jaar vernieuwd en dat is gefilmd

Het Binnenveld.
Het Binnenveld. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Toen in 2019 de schop letterlijk en figuurlijk door natuurgebied Binnenveld bij Wageningen ging, had niemand kunnen voorspellen dat er bijna vijf jaar later al een enorme verbetering van de natuurkwaliteit zou zijn. Het zogenoemde kwelgebied staat vol met bijzondere planten en ook verschillende vogelsoorten doen het gebied aan. De razendsnelle ontwikkeling die het Binnenveld heeft doorgemaakt, is vanaf zondag 19 november te zien op het witte doek.
Filmmaker, ecoloog en inwoner van Wageningen Melchert Meijer zu Schlochtern twijfelde geen moment om te vragen of hij met zijn camera het Binnenveld mocht intrekken, toen hij doorkreeg dat het gebied afgegraven zou worden. "In het gebied heb ik op een paar plekken opnames gemaakt. Diezelfde opnames heb ik herhaald en zo kun je heel goed zien wat de verschillen zijn."
De bekende natuurfilmmaker Luc Enting uit Bennekom sloot later aan. "Als natuurfilmer wil je zo'n proces volgen. Het is heel interessant wat hier is gebeurd", legt hij uit. "Je krijgt te zien hoe de natuur zich herstelt. Voornamelijk de afgelopen twee jaar zijn we veel in het gebied geweest om opnames te maken. Vaak wel meer dan drie keer per week."

'Schatkamer'

Het gebied wordt beheerd door Stichting Mooi Binnenveld, boeren en Staatsbosbeheer. "Dit gebied is heel bijzonder vanwege de waterhuishouding", vertelt bestuurslid Fons Koomen van Stichting Mooi Binnenveld. "Afvoerwater uit de omgeving wordt omgeleid., maar het is wel een nat gebied. Dat komt omdat grondwater vanuit de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug hier naar boven borrelt. Nu we de bovengrond hebben afgegraven, gaat dat makkelijker. Zeldzame planten kunnen hier om die reden weer goed groeien."
"Je ziet allerlei planten terugkomen", gaat hij verder. "Voor de Tweede Wereldoorlog werd het Binnenveld een schatkamer genoemd." Maar doordat het gebied daarna voor landbouw werd gebruikt, raakte het Binnenveld z'n oorspronkelijke diversiteit kwijt. "Nu hebben we de natuur een nieuwe start gegeven."

Hoopvol

En die nieuwe start is dus te zien in de film Hooiland, die vanaf zondag in het Heerenstraat Theater in Wageningen draait. "Wat we vooral willen laten zien, is de veerkracht van de natuur", vertelt Enting. "De natuur kan door ingrijpen dus herstellen. Het is dus de moeite om dat te doen. Heel hoopvol dus."
"Wat er in het Binnenveld is gebeurd, kan als voorbeeld dienen voor andere gebieden", vult Koomen aan.
Bekijk hier een reportage over het gebied:
Dit natuurgebied werd in vijf jaar vernieuwd en dat is gefilmd