Noord-Veluwe / Achterhoek

IJspret kan beginnen, eerste schaatsbaan hier geopend

De ijsbaan van Harderwijk is er klaar voor
De ijsbaan van Harderwijk is er klaar voor © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Haal je stoffige schaatsen maar van zolder, want op de Markt in Harderwijk is de eerste 'feestdagenschaatsbaan' weer geopend. Dat is de eerste van dit jaar in de provincie. Maar ook op veel andere plekken kun je je binnenkort begeven op het gladde ijs.
Het is al schaatsen geblazen in Harderwijk. Ook zullen de komende weken op tal van andere plekken in Gelderland de schaatsbaantjes weer opengaan. Helaas zijn dat er een paar minder dan vorig jaar. Maar dat heeft, anders dan wellicht gedacht, niets te maken met de hoge energie- en stookkosten.
"Dat is gewoon één van de kostenposten van zo'n baan", zegt Marcel Schipper. "Net zoals bijvoorbeeld de beveiliging. We hebben vorig jaar bewust het risico genomen eerder te openen. Omdat veel ijsbanen wel gesloten waren, hadden we veel meer bezoekers dan normaal."

Schaatsbaan vol passie

Schipper is bestuurslid van de club die jaarlijks verantwoordelijk is voor Harderwijk op ijs, de schaatsbaan die voor de zestiende keer midden in de gemeente op de Markt is aangelegd. De opbouw heeft meer dan een week geduurd. Zo'n 150 vrijwilligers hebben de baan in elkaar gezet en zorgen de komende weken voor de bemensing. Bestuurslid Marcel Schipper heeft er zin in. "Het is eigenlijk pure passie dat we dit doen." Tot begin januari kun je zwieren op de Markt.
De schaatsbaan in Harderwijk is open tot en met 6 januari

Hier kun je binnenkort schaatsen

De meeste andere banen openen later, zoals Friends on Ice in Ede. Die opent op 9 december een overdekte baan op het Raadhuisplein. En de schaatsbaan in Duiven, waar vanaf 8 december geschaatst kan worden. Dat is dit jaar - eenmalig - op de parkeerplaats bij de lokale voetbalvereniging DVV aan de Westsingel. Achter de vaste locatie wordt op dit moment gebouwd. Verder worden er in december banen geopend in onder andere Ermelo, Elst en Doetinchem.

Schaatsen in de kerk

De meest bijzondere baan ligt dit jaar ongetwijfeld in Doesburg, waar ín de Grote of Martinikerk geschaatst kan worden. Organisator Peter Boon: 'Ons grote voorbeeld is Gouda, waar sinds 2018 elk jaar een schaatsbaan in de Gouwekerk ligt, de eerste plek waar ooit in een kerk geschaatst kon worden. Het is daar inmiddels een traditie, wie weet wordt dat hier in Doesburg ook, wij hopen het in ieder geval van wel.' Van 9 tot 17 december kan er worden geschaatst in de kerk.

Hier kun je rolschaatsen

Op een aantal plekken in de provincie gaat de schaatsbaan dit jaar niet door. Zoals het Openluchtmuseum in Arnhem. "De ijsbaan is sinds het begin van onze winteropenstelling bijna altijd aanwezig geweest. Toch zijn we er dit jaar mee gestopt. Eén reden daarvoor is duurzaamheid. Wij willen graag een duurzaam museum zijn en op een verantwoordelijke en duurzame manier met de aarde omgaan. Ook de hogere energiekosten spelen mee."
Het museum heeft dit jaar op het Entreeplein van 2 december tot en met zondag 14 januari in plaats van de schaatsbaan een Winterkermis. Daar staan verschillende nostalgische attracties en een overdekte rolschaatsbaan. Dat is volgens Feitsma een prima - en duurzamer - alternatief
In Nijkerk gaat de jaarlijkse Nijkerk on Ice dit jaar niet door. Dat heeft te maken, zo zegt de organisatie, met een gebrek aan vrijwilligers. Ze roept inwoners van de gemeente op zich te melden als vrijwilliger, zodat de schaatsbaan volgend jaar wel weer aangelegd en geopend kan worden.