Rivierengebied
Stemmen tellen blijft nachtwerk, uitstellen mag niet

TUIL - West Betuwe mag de stemmen niet pas een dag na de Tweede Kamerverkiezingen gaan tellen. De Kiesraad en demissionair minister Hugo de Jonge hebben de gemeente teruggefloten.
Bij de vorige verkiezingen verliep het tellen van de stemmen soms moeizaam. Omdat er veel kandidaten en grote kieslijsten waren, moesten stembureauleden tot diep in de nacht doortellen. Rond 02.30 uur heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken toen een mail gestuurd waarin stond dat gemeenten het tellen mochten uitstellen.
Maandagavond had de gemeente West Betuwe daarom op een bijeenkomst voor stembureauvoorzitters gezegd dat er dit keer niet op verkiezingsavond geteld hoefde te worden, laat de NOS weten. De stembussen zouden verzegeld worden om pas de volgende dag weer geopend te worden. De gemeente benadrukte dat er over dit besluit niet openlijk gecommuniceerd zou worden. "Liever een mea culpa naderhand dan te veel vragen vooraf", aldus een van de projectleiders.
Tegen de wet in
Niet iedereen was blij met dit besluit. Sommige stembureauleden wezen anderen erop dat dit volgens de Kieswet niet is toegestaan. Die wet zegt duidelijk dat er op de verkiezingsavond in ieder geval op 'lijstniveau' moet worden geteld. Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse zaken, was ook niet te spreken over dit besluit: "Dat gaan we niet doen. Dat kan niet, ook niet in de toekomst. Omdat je natuurlijk dezelfde avond een uitslag wilt."
West Betuwe gaat nu alsnog alle stemmen 's nachts tellen. Burgemeester Stoop doet wel "een dringende oproep" aan de Kiesraad om de werkwijze bij volgende verkiezingen anders te organiseren. "Een telfout is snel gemaakt als je als stembureaulid al vele uren actief bent. Daarbij geven vrijwilligers aan niet meer te willen tellen." Door een dag later te tellen wordt het verkiezingsproces volgens hem "efficiënter en transparanter".
Volgens de Kiesraad zijn er voor deze verkiezing al "duidelijke instructies om nachtwerk te voorkomen".