Arnhem en omstreken / Achterhoek

Wat doet het weer tijdens de sinterklaasintochten?

Beeld van een intocht in Heilig Landstichting.
Beeld van een intocht in Heilig Landstichting. © ANP
ARNHEM - Sinterklaas komt dit weekend weer naar Nederland. Traditiegetrouw staan dan massa's kinderen met uitgestoken handjes langs de kant. Maar moet al dat grut dan met de vrije hand ook een paraplu in de lucht steken? De weerman vertelt en voorspelt.
De vrijdagochtend begon met lokaal wat vorst. "In Deelen was het -0,1 graden", vertelt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza. "Aan de grond heeft het op meerdere plekken gevroren en hier en daar moest zelfs gekrabd worden."
Maar wat doet het weer later op vrijdag? "In de middag krijgen we wat zon te zien. Het wordt 7 of 8 graden en er waait een zwak oostenwindje. Het blijft vrijwel overal droog. Alleen het rivierengebied heeft een kleine kans op een paar druppels regen."

Wat wordt het weer tijdens de intocht?

Maar zaterdag komt de Goedheiligman aan land. Wat doet het weer dan? "Het is zeker niet droog", gaat Willemsen verder. "In de ochtend is het alleen wat gespetter en motregen met een graad of 4. Maar later in de middag gaat het harder regenen. Met een temperatuur van 7 graden is het echt koud. In de avond wordt het pas warmer met 11 graden." Toch fijn voor de Sint als hij de daken op moet.

Zondag

"Zondag is het iets warmer. Het wordt 13 graden. Er waait wel een stevige zuidwestenwind. Er komen buien, maar af en toe is er ook wat zon. De temperatuur gaat dus, zoals gezegd, wel iets omhoog", besluit Willemsen.