Arnhem en omstreken / Achterhoek

Vreemde vogels duiken op, zo zit dat

Een pestvogel.
Een pestvogel. © ANP
ARNHEM - Bijzondere vogels doen de komende tijd onze provincie aan. Door de wintertrek vliegen de dieren naar het zuiden toe. Nu het in Lapland uitzonderlijk koud is, is zelfs de unieke pestvogel in onze provincie te zien, zegt ecoloog Lars Soerink.
"De maand november is een maand met een vleugje opwinding", vertelt Soerink gepassioneerd. "Het wordt steeds bruiner en grijzer, maar toch gebeurt er in de natuur verschrikkelijk veel, vooral op het gebied van de vogels."

Kraanvogels

Een aantal vogelsoorten doet Gelderland alleen kort aan, zoals de kraanvogels die doorvliegen naar Zuid-Europa. Soerink: "Op dit moment zit er een grote groep net over de grens met Duitsland. Ik verwacht dat ze de komende dagen over het oosten van onze provincie gaan. Vooral het geluid van de dieren is uniek, zeker als het er een paar honderd zijn. Dat is één van de mooiste geluiden van de natuur."
Bijzonder zijn ook de raven, die zich nu laten zien op de Veluwe. "Daar moet je op letten", zegt Soerink. "Het is de grootste vogel van alle kraaiachtigen. Daarnaast zijn het de slimste. Ik heb de vogels willen filmen in de natuur, maar ze hebben zo door of je naar een schuilhut loopt én of je er weer uit bent."

Ecologisch naïef

Het meest is Soerink echter onder de indruk van de pestvogels die nu rondgaan. "Het zijn bloedmooie vogels. Ze vallen enorm op. Ze komen vanuit het noorden naar ons toe. De kou is daar best fors en ook vroeg ingevallen. Nederland is een soort Benidorm voor de vogels van daar."
De pestvogels zijn bij stuiken met bessen te zien. "Ze zijn, zoals dat heet, ecologisch naïef. Ze kennen geen mensen, dus zijn daar ook niet bang voor. Ze kunnen dus midden in woonwijken opduiken, of bijvoorbeeld in de achtertuin. Je kunt ze dus van dichtbij bewonderen, omdat ze niet schuw zijn."

Tip

Ten slotte heeft Soerink nog een tip voor vogelliefhebbers. "Zet wat voer in de tuin voor de vogels, zodat ze genoeg te eten hebben, zodat ze in een koude en regenachtige nacht niet te veel afkoelen. Ze zullen hun energiereserves heel hard nodig hebben de komende tijd."