Rijk van Nijmegen
Rechercheurs blikken terug op gruwelijke moord Maja Bradaric

NIJMEGEN - "We zaten als agenten in de woonkamer bij de ouders van de vermoorde Maja Bradaric en in dezelfde kamer in Nijmegen zaten de jongeren van wie het vermoeden al was dat ze de daders zouden kunnen zijn. We waren dag en nacht in touw om meer slachtoffers te voorkomen." Politierechercheurs Robert Bouwmeester en Bas Swartjes zijn de moord op de 16-jarige Maja uit Nijmegen nooit vergeten. In de podcast 'Maja Bradaric, voor altijd zestien' blikken ze terug.
Maja Bradaric werd 17 november 2003 door haar beste vrienden op een gruwelijke manier vermoord. Daarna staken ze haar lichaam in brand. Vervolgens hielpen ze, zonder iets te laten merken, de zeer verontruste ouders met zoeken naar hun vermiste dochter.
Hun enige kind bleek dood te zijn. Vermoord door mensen die ze vertrouwde. Een duidelijk motief voor de moord hebben ze nooit kunnen geven. Veel Nederlanders waren geschokt door wat deze jongeren Maja en haar familie hadden aangedaan.
Veel impact
Politierechercheurs die destijds met de zaak bezig waren, vertellen nu dat deze moordzaak ook op hun veel impact heeft gehad. "Door de gruwelijkheid ervan, doordat het slachtoffer en de daders zo jong waren en doordat de ouders van Maja de oorlog in voormalig Joegoslavië waren ontvlucht om hun enige kind een beter bestaan te geven en dan wordt ze hier vermoord", vertelt Robert Bouwmeester, die samen met Bas Swartjes als familierechercheur aan de zaak was gekoppeld.

"De moeder van Maja vertelde op een gegeven moment dat één van de jongens graag een beertje in de kist wilde leggen", blikt Bas Swartjes terug. "Wij wisten toen al dat er vermoedens waren dat die jongen wel eens de dader zou kunnen zijn, maar dat konden we nog niet aan de ouders vertellen. We hebben toen toch maar de moeder het advies gegeven dat beertje niet toe te staan."
Rechercheurs blikken terug
Op verzoek van verslaggever Annemieke Schakelaar keren de politierechercheurs terug naar het graf van Maja op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. "Heel indrukwekkend om hier weer te zijn", zegt Robert Bouwmeester. Zijn collega Bas vertelt dat hij een jaar na de moord nog wel eens langs het graf is gegaan om het voor zichzelf ook te verwerken.
Een uitgebreid gesprek met de rechercheurs en indrukwekkende archieffragmenten zijn te horen in de eerste aflevering van de Omroep Gelderland-podcast Maja Bradaric, voor altijd zestien.