Stedendriehoek

Sinterklaas brengt bezoek aan azc: 'Even geen ellende'

Sinterklaas in het AZC. Foto ter illustratie
Sinterklaas in het AZC. Foto ter illustratie © Jan Boeve
ZUTPHEN - Sinterklaas heeft vandaag een bezoek gebracht aan de kinderen van het azc in Zutphen. Dit alles op initiatief van theatermaker Adrijan Siniša Rakić (62) die samen met zijn eigen stichting Wolkentheater en de sint meerdere azc's in onze provincie bezoekt. "Kinderen kunnen weer even kind zijn."
Rakić, die zelf in jaren 90 vluchtte uit voormalig Joegoslavië, zet zich met zijn stichting in om kinderen met een traumatisch verleden even een ontsnapping te bieden uit de dagelijkse beslommeringen. "Toen ik zelf meer dan dertig jaar geleden als vluchteling aankwam in Nederland merkte ik dat er weinig voor kinderen op opvanglocaties werd georganiseerd en daar wilde ik iets aan veranderen."
Hij besloot met zijn eigen theatervoorstellingen azc's te bezoeken en zijn eerste productie kwam er in 1993. Inmiddels tientallen jaren later zijn ze bij de meeste azc's ontzettend blij met de voorstellingen van Rakić. De theatermaker zet met zijn sinterklaasvoorstellingen de deur voor kinderen in het asielzoekerscentrum open naar Nederlandse tradities.

Van onschatbare waarde

Volgens Rakić zijn de meeste kinderen in Nederlandse azc's inmiddels al bekend met het verhaal van Sinterklaas. "Ze horen erover op school, via het Sinterklaasjournaal of van andere kinderen uit het azc." Volgens de theatermaker is de Sint voor hen van onschatbare waarde. "Laten we samen de wereld van deze kinderen verlichten met lachende gezichtjes."
In totaal gaat theatermaker Adrijan Siniša Rakić samen met het Wolkentheater en de sint langs bij meer dan twintig azc's in het hele land, waaronder meerdere in onze provincie. Donderdag brengt de goedheiligman een bezoek aan de azc's in Arnhem en Apeldoorn.
Kijk naar een reportage:
Sinterklaas bezoekt azc