Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Deze bakkers zijn niet bang voor een crompouce-rechtszaak

André Hilvers.
André Hilvers. © Bakkerij Hilvers
ARNHEM - De crompouce is in korte tijd razend populair geworden. Het gebakje is echter ook inzet van meerdere rechtszaken. De Utrechtse bakker die deze kruising tussen een tompouce en een croissant - naar eigen zeggen - als eerste op de markt bracht, wil navolgers voor de rechter slepen.
Eén van de bakkerijen die ze verkoopt is Bakkerij Hilvers in Arnhem. "We hebben er al heel veel van verkocht, duizenden per week", zegt André Hilvers. "Zolang het loopt, gaan we door. We liften mee op de hype, zolang het duurt."

Goed voor de zaken

Hilvers draait er niet omheen: de crompouce is goed voor de zaken. "We krijgen nu klanten in de winkel die we normaal niet zien. Mensen met kinderen. En als ze dan ook nog een brood kopen, wat ze normaal in de supermarkt kopen, is dat helemaal mooi. We hebben moeilijke tijden als bakkers, door energiekosten enzovoort, dus we kunnen dit goed gebruiken."
Hilvers denkt er dan ook niet over om ermee te stoppen: "Ik denk dat velen die naam zijn gaan gebruiken, zonder te weten dat die vastligt. Als het echt niet meer mag, dan gaan we met het personeel een andere naam verzinnen."
En dan heeft Hilvers het alleen over de naam, niet over het gebakje zelf. Want het product bestaat al langer, zegt hij. "Ook in Frankrijk. Daar maken ze ze bijvoorbeeld soms een dag later, met de croissants die ze over hebben van de dag ervoor."

Arnhemsche Meisjes

"Wij hebben Arnhemsche Meisjes. Die naam hebben wij vastgelegd", voegt Hilvers nog toe aan zijn verhaal. "Als een bakker hier in de buurt ze maakt, dan stuur ik wel even een brief. Maar als een bakker in Amsterdam ze maakt, dan vind ik dat prima." En ook Hilvers merkt dat sommigen dan gewoon de naam een beetje veranderen: "Want de naam Arnhemsche Meisjes is met sch, en dan doen ze gewoon Arnhemse, alleen met een een s."

Croissant met room en fondant

Nick Weijenborg van Bakkerij Teeselink in Brummen zit op dezelfde lijn als Hilvers. Ook hij gaat gewoon door met de verkoop van de crompouce. Officieel noemt hij hem trouwens niet zo. "Bij ons heet het officieel croissant met room en fondant."
Ook Weijenborg zegt dat het product eigenlijk al langer bestaat. Zelf heeft hij er ook al varianten van gemaakt. "We maken al heel lang croissants met room en ook croissants met fondant. Ik heb dit nu op sociale media gezien en heb ze nu ook gemaakt." Hij heeft nog geen brief gehad van een advocaat waarin staat dat hij ermee moet stoppen. Maar als dat wel gebeurt? "Dan ga ik iets anders bedenken."