Achterhoek

Piratenzender mag radio maken bij streekomroep: 'Laten we eens gek doen'

HandgasFM zendt uit in het programma van Allard Ross.
HandgasFM zendt uit in het programma van Allard Ross. © REGIO8
ULFT - De zendpiraten van HandgasFM zijn zaterdagochtend twee uur lang te horen in een radio-uitzending van streekomroep REGIO8. Samen met dj Alard Ross verzorgen zij van 10.00 tot 12.00 uur het ochtendprogramma, laat REGIO8-directeur Peter Berendsen weten.
"Dertig jaar geleden begon OptimaalFM (de voorloper van REGIO8, red.) De oprichters komen allemaal uit die scene", legt Berendsen uit. "We hebben nooit hinder van Handgas FM, dus we dachten: laten we eens gek doen."
Maandagochtend zijn alle spullen van de piratenzender uit Toldijk door onder meer de politie ingenomen, nét voor het langverwachte evenement Boetebal van Handgas FM, dat komend weekend plaatsvindt.

Podium voor piratenzender

"Het gaat ook niet alleen om een uitzending van een piraat. Handgas FM organiseert komend weekend het festival Boetebal in Toldijk. Het college van B&W van Bronckhorst heeft de vergunning voor het evenement verleend, maar wil niet dat ze illegaal gaan zenden." Mede daarom heeft REGIO8 besloten de piratenzender uit Toldijk een podium te geven in hun uitzending.
"We hebben zelf af en toe last van piratenzenders. Niet van Handgas FM, meer van zenders uit Twente. Dan bel ik en negen van de tien keer wordt daar gehoor aan gegeven. Dan passen ze de zendfrequentie aan. Anders geven we ze door aan de RDI (Rijksinspecte Digitale Infrastructuur, red.). Wij moeten natuurlijk wel aan onze verplichting als streekomroep kunnen doen", benadrukt Berendsen.

Boetebal weer voor boete

Zaterdag 18 november staat het Boetebal op de planning. "Van oudsher heeft het die naam, omdat het feest gebruikt werd om de boetes te betalen", aldus Ebbers tegen REGIO8. Dat het boetebal deze editie weer de oorspronkelijke betekenis heeft, kon niemand aan zien komen. Toch kijken de organisatoren positief naar het komend weekend. Inmiddels zijn bijna alle kaartjes uitverkocht.
Victor Ebbers van Handgas FM wilde donderdag verder niet reageren. "Het wordt te groot. Volgende week staan we weer open voor commentaar."