Achterhoek

'Te zot voor woorden', ChristenUnie wil meer aandacht voor platteland

Tobias Holtman van de ChristenUnie in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.
Tobias Holtman van de ChristenUnie in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
AALTEN - De stem van grensregio's en het platteland door laten klinken in Den Haag, daar wil Tobias Holtman van de ChristenUnie zich 'keihard' voor maken. De overheid heeft hier volgens de Aaltenaar te weinig aandacht voor gehad. "Hier wonen ook heel veel mensen die recht hebben op allerlei voorzieningen."
Voelt Holtman zich als geboren Achterhoeker achtergesteld door de landelijke politiek? "Achtergesteld is niet het goede woord", zegt hij. Volgens de CU'er bekommert de landelijke overheid zich niet altijd genoeg over grensregio's. Als voorbeeld noemt hij het verhogen van de accijns op benzine en diesel en de impact daarvan op de grensregio's. "Waar is die check?", vraagt hij zich af.

Agenten en spoedpost

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Holtman, de hoogste Gelderlander op de lijst van de ChristenUnie, met zijn zevende plek in de Tweede Kamer wordt gekozen. Hoe dan ook, vanuit Aalten wil hij zich inzetten voor de voorzieningen op het platteland. Als gemeenteraadslid maakte hij mee hoe afdelingen van het streekziekenhuis in Winterswijk werden afgeschaald. "Ik vind het van de zotte dat we die discussie hebben gehad", zegt hij daarover. "Ik vind het heel wat waard dat spoedzorg in de Achterhoek, in Winterswijk behouden blijft."
Ook heeft hij geen goed woord over voor de verdeelsleutel voor het aantal agenten per regio die de politie volgens hem hanteert. Ik vind het te zot voor woorden dat we afspraken hebben gemaakt met de invoering van de Nationale Politie en dat het afgesproken aantal agenten bij ons niet rondloopt."
Daarnaast heeft Holtman moeite met het feit dat er agenten uit onze provincie worden ingevlogen in andere delen van het land bij demonstraties of voetbalwedstrijden. "Dan zijn wij daar de dupe van."
Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Tobias Holtman van de ChristenUnie:
Tobias Holtman van ChristenUnie te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.