Noord-Veluwe

Harderwijks ziekenhuis opent nieuwe vleugel: 'Meer rust'

Een nieuwe kamer op de intensive care.
Een nieuwe kamer op de intensive care. © St Jansdal.
HARDERWIJK - Meer rust op de kamer. Dat krijgen patiënten in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Het ziekenhuis opent een nieuwe vleugel waar dat verzekerd is.
"Als we kijken naar de huidige kliniek. Dan zaten we nog met vier patiënten op één zaal. In de covid-tijd merkte je dat het heel nodig is, dat je ook eenpersoonskamers en tweepersoonskamers hebt", vertelt Bart Valkema, manager zorg van het ziekenhuis. En die heeft het ziekenhuis nu.
Na een lange en intensieve bouwperiode bij het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk gaat het nieuwe gedeelte bouwdeel Zuid open. Dit weekend vindt de verhuizing plaats.

Hoognodige rust

"Het is gewoon nodig. Voor de patiënt is het nodig. Maar ook voor onze verpleegkundigen om een goede werkplek te hebben om rondom die patiënt alles goed te kunnen organiseren", aldus Valkema.
"Je zult meer rust hebben. En die rust ontstaat, omdat we aan de ene kant een- en tweepersoonskamers hebben. Maar wat we ook gaan doen is een acute opnameafdeling openen. En die afdeling gaat alle patiënten die via de eerste hulp binnenkomen, opvangen en maximaal twee dagen op de afdeling zelf verplegen."
Dat zorgt dan niet alleen overdag voor veel meer rust op de afdeling: "Ook in de avond en de nacht zal minder heen en weer gereden worden met patiënten op de andere afdeling."

We zullen doorgaan

Maar wie nu denkt dat ze in Harderwijk achterover gaan leunen en genieten van het nieuwe deel, die heeft het mis, vertelt Valkema: "Eigenlijk is het de aftrap voor een volgende verbouwing die gaat plaatsvinden. Voorlopig gaan we ook nog even heel hard door."
En die verbouwing gaat dan in januari weer beginnen, zegt hij: "We starten met de renovatie met onze oude kliniek. Dat zijn ook twee soortgelijke vleugels. Die gaan we per vleugel renoveren. Daar is anderhalf jaar voor uitgetrokken om dat voor elkaar te krijgen. En dan zien we dat we dezelfde indeling krijgen als in Zuid met meer één- en tweepersoonskamers. En wat kleinere afdelingen."