Noord-Veluwe

Naam van gesneuvelde militair op nieuw viaduct

'Sergeant-majoor Mark Leijsen' is de volledige naam van het viaduct over de A28.
'Sergeant-majoor Mark Leijsen' is de volledige naam van het viaduct over de A28. © Gemeente Oldebroek
WEZEP - Een nieuw viaduct over de snelweg A28 bij Wezep is vernoemd naar de in 2009 omgekomen militair Mark Leijsen. Het naambordje is woensdag onthuld op de Prinses Margrietkazerne in Wezep, waar Leijsen gelegerd was.
De sergeant-majoor, gelegerd bij het 101 Geniebataljon, kwam tijdens zijn derde missie in Afghanistan om het leven. De terreinwagen waarin Leijsen zat, reed op een bermbom. Dat gebeurde op 7 september 2009 op 9 kilometer afstand van de Nederlandse uitvalsbasis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Vier anderen raakten gewond. Leijsen werd een week daarna met militaire eer op het Nationaal Ereveld Loenen begraven.
Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek benadrukte tijdens de onthulling de nauwe band tussen Oldebroek en Defensie en dat de inwoners de aanwezigheid van de militairen in het dorp regelmatig kunnen zien en horen. "Deze legervoertuigen, oefeningen en schoten attenderen ons keer op keer op het feit dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. En dat deze vrijheid soms met wapens moet worden verdedigd, beschermd of verkregen." Volgens haar heeft Leijsen zich met hart en ziel voor die vrijheid ingezet.
Het is niet voor het eerst dat een brug of viaduct de naam van een omgekomen militair krijgt. Het Veteranen Platform omarmt de initiatieven en hoopt zo mensen erop "te attenderen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vele militairen hiervoor het hoogste offer brachten", zegt André Odenkirchen van het platform.