Stedendriehoek

Man die Apache-helikopter zou hebben beschoten wordt vervolgd

Een Apache-gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht vliegt laag over
Een Apache-gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht vliegt laag over © ANP
UDDEL - De inwoner van Uddel die eind maart met een luchtbuks op een Apache-helikopter van Defensie zou hebben geschoten, wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Hoewel niet kan worden bewezen dat hij daadwerkelijk heeft geschoten, vindt het OM dat de man zich wel schuldig heeft gemaakt aan 'bedreiging en dwang'.
De Apache-helikopter was op 30 maart bezig met een oefening en vloog meermaals over de hertenwei van de man, die daar al jaren over had geklaagd. De Uddelnaar zou daarop een van zijn luchtbuksen hebben gepakt en op de heli hebben geschoten.
Nog diezelfde avond werd de verdachte door een groep agenten thuis aangehouden. Hoewel er tientallen butsen in de defensiehelikopter zaten, bezwoer de man alleen in de lucht te hebben geschoten.
Volgens justitie had de verdachte zijn actie via een email gemeld bij de de Koninklijke Luchtmacht. Later ontkende de man dat hij daadwerkelijk had geschoten. Ook heeft aanvullend forensisch onderzoek geen bewijs opgeleverd dat de Apache door kogels uit het luchtdrukwapen is geraakt, aldus het OM.
"Ze moeten doen wat ze niet laten kunnen", reageert Uddelnaar. "Ik ben er niet nerveus over. Maar ik begrijp het volkomen. Ze hebben te maken met het maatschappelijk belang. Ze kunnen het niet laten lopen. Maar ik heb een volledig zuiver geweten. Ik heb niemand kwaad willen doen. Het is een storm in een glas water. Ze maken van een mug een olifant."

Toch voor de rechter

Toch vindt justitie dat de verdachte zich moet verantwoorden bij de rechter. "De man heeft zich naar het oordeel van het OM wel schuldig gemaakt aan bedreiging. Ook in de dagen voorafgaand aan de vermeende beschieting, heeft hij zich in mails en telefoontjes naar de Luchtmacht dreigend uitgelaten."
Daarnaast wordt de man het strafbare feit ‘dwang’ ten laste gelegd. "Met zijn mails richting de Luchtmacht heeft hij immers willen bereiken dat de Apache niet meer laag over zou vliegen. Het erf van de man ligt binnen een gebied waar de Koninklijke Luchtmacht zo laag mag vliegen als nodig binnen een oefening", aldus het OM.