Achterhoek / Liemers

Juf redt intocht sinterklaas: 'Hij komt hoor, geen paniek'

Rosalie met het draaiboek voor de sinterklaasintocht
Rosalie met het draaiboek voor de sinterklaasintocht © Omroep Gelderland
DOESBURG - Met zijn stoomboot vol cadeautjes en pieten komt hij dit weekend weer aan in Gelderse steden en dorpen. Maar heel lang zag het er naar uit dat de Sint dit jaar Doesburg zou overslaan. Door geldgebrek schrapte de sinterklaascommissie de traditionele intocht. Gelukkig voor de Doesburgse kinderen, liet moeder en juf Rosalie het er niet bij zitten. Zij organiseerde zelf maar de grote intocht.
De schrik zat er bij de kinderen van het Hanzestadje goed in toen in september bekend werd dat de traditionele intocht van sinterklaas ineens compleet geschrapt was. Ook op basisschool de Horizon werd over niets anders gesproken. Want de kinderen zaten lang in de rats.

'Hij komt, hij komt'

"Wij kregen allemaal te horen dat hij niet zou komen", zegt Rosalie Smeenk. "En ja dat kan niet. Dat is gewoon geen optie", benadrukt de juf. Sinterklaas hoort er volgens haar bij. "Ieder jaar weer en ook dit jaar. Dus, hij komt hoor geen paniek."
"Alles komt goed", zegt Sinterklaas altijd zelf. En met die uitspraak in het hoofd besloot Rosalie dan maar zelf de intocht te organiseren. Een immens karwei. Van de aanschaf van strooigoed tot het regelen van een boot. En van het organiseren van verkeersregelaars tot activiteiten in de binnenstad. Alles moest uit het niets georganiseerd worden.
Kijk naar een reportage:
Juf redt intocht sinterklaas
"Je moet gewoon niet te veel nadenken en gewoon doen. Ik denk dat dat het beste is. En mensen in hun kracht en ervaring gebruiken", stelt Rosalie. Want ze kreeg ineens heel veel steun uit Doesburg bij het organiseren van de intocht. "Winkeliers, gemeente en vrijwilligers hebben allemaal goed meegeholpen." Dat heeft geleid tot een volwaardige intocht, zoals die er altijd was. De juf is dan ook blij met de vele steun die ze ineens kreeg.

Intocht definitief gered?

Is er dan niets meer, dat roet in het eten kan gooien? "Nou, het water is wat hoog. Dat is iets waar we geen grip op hebben. Maar vooralsnog komt hij hier gewoon met de boot aan", belooft Rosalie.
Of ze volgend jaar ook weer de organisatie op zich neemt, kan ze nog niet zeggen. "Dan kan je natuurlijk wel meer tijd stoppen in de voorbereiding. Maar laten we eerst maar eens zaterdag afwachten", klinkt het.
De kinderen in Doesburg hebben er alle vertrouwen in. Ze zijn maar wat blij dat de Rosalie de intocht heeft gered. "Omdat je anders geen pakjes krijgt. Ik heb mij daar zorgen over gemaakt", zegt een van de leerlingen van basisschool de Horizon.
Zaterdag om 13.30 uur moet de sint voet aan wal zetten in Doesburg.