Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Maatregelen vanwege naderend hoogwater

Er wordt hoogwater verwacht
Er wordt hoogwater verwacht © Omroep Gelderland
DOORNENBURG - De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Niet alleen de kleuren in het bos zijn veranderd, maar er valt vooral veel regen. En de vele neerslag die de komende dagen niet alleen hier, maar ook in Zwitserland en Duitsland valt, zorgt ervoor dat het waterpeil in de Nederlandse rivieren hard stijgt. Daarom worden op verschillende plekken in de provincie maatregelen genomen.
Sinds woensdag stijgt het water en de piek zal naar verwachting komende dinsdag worden bereikt. De waterstand van de Rijn zal dan maximaal 13 meter zijn. Extreem hoogwater is dit niet, maar verhoogd is het wel.
Ook in de vertakkingen van de grote rivieren zal het waterpeil stijgen. Sommige uiterwaarden en buitenpolders stromen daardoor vol met water waardoor er al verschillende voorzorgsmaatregelen genomen worden om de schade te beperken.

Asielschepen

Zo gaat Arnhem acht cruiseschepen met asielzoekers verhuizen. Nu liggen de schepen nog aan de Rijnkade, maar daar kunnen zij door het stijgende water niet blijven. Dit zou veiligheidsrisico's met zich meebrengen voor de bewoners, de schepen en de kade.
Ook zijn allerlei veilige aansluitingen van en naar de cruiseschepen, zoals stroom, niet meer mogelijk. De in totaal 1400 bewoners verhuizen daarom vrijdag tijdelijk van de Rijnkade naar de Nieuwe Havenweg, aldus de gemeente Arnhem. Zodra het water weer zakt, varen de schepen weer terug naar de Rijnkade.

Bouwlocatie Pannerling

Ook Waterschap Rivierenland onderneemt actie tegen het verhoogde waterpeil. Bouwmateriaal en machines worden weggehaald van bouwlocatie Pannerling in de uiterwaarden bij Doornenburg. Het waterschap bouwt daar een groot gemaal, maar de verwachting is dat het bouwterrein dit weekend onder water loopt. Donderdag en vrijdag ontruimen de aannemers de bouwlocatie, laat het waterschap weten.
Ook bij andere projecten van het waterschap worden de nodige maatregelen genomen, maar vooralsnog is er geen rede tot paniek: "Het waterpeil komt niet uitzonderlijk hoog, maar we houden er wel rekening mee", laat woordvoerder Lotte Kaatee weten. Materiaal wordt weggehaald en onder andere bij de dijkversterking van de Waal worden de taluds afgedekt, omdat het gras daar nog niet voldoende vastzit.

Mooie plaatjes

"Deze maatregelen zijn niet uniek", benadrukt Kaatee. "Er is niet ieder jaar hoogwater, maar wel zeer regelmatig." Twee jaar geleden nog bereikte het waterpeil ook al de 13 meter. Daarbij zitten we ook 'gewoon' in het hoogwaterseizoen: dat loopt van oktober tot en met maart.
"Het is normaal dat de uiterwaarden in deze tijd vollopen", legt Kaatee uit. Voor mensen zal het dan ook weinig overlast veroorzaken. Mooie plaatjes levert het in ieder geval wel op: "Water heeft toch altijd iets machtigs, dus geniet er vooral van."