Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Westerveld over uitkeringen: 'Waarom wordt werken bestraft?'

Lisa Westerveld
Lisa Westerveld © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wie een uitkering heeft en een paar uur wil werken, moet dat salaris inleveren. “Mega frustrerend”, noemt GroenLinks/PvdA-politica Lisa Westerveld dat. Als het aan de Nijmeegse ligt, worden ontvangers van een uitkering weer gestimuleerd om te werken. Een wetswijziging die dat mogelijk moet maken komt volgens haar steeds dichterbij.
De Nijmeegse zegt dat mensen die nu een uitkering hebben en willen terugkeren op de arbeidsmarkt, dat niet direct voor veertig uur in de week kunnen. “Het is goed dat mensen een paar uur per week beginnen met werken en dat steeds verder uitbouwen, zodat ze toekunnen gaan naar een baan.” Volgens haar moet dat werk dan ook lonen. Ze stelt voor dat mensen die vanuit een uitkering gaan werken een bepaald bedrag mogen houden.
Westerveld liep hier al tegenaan in haar periode als raadslid in Nijmegen.

Rechtse meerderheid

Hoewel het onderwerp in de Kamer hoog op het lijstje staat van vooral de linkse partijen, is er nog niet veel veranderd. Dat komt volgens Westerveld door de rechtse meerderheid. “Er wordt altijd gezegd dat mensen die een uitkering hebben, maar moeten werken voor hun geld. Dat is heel krom, want dit zijn mensen die graag willen werken”.
Dit zijn mensen die graag willen werken
Lisa Westerveld, GroenLinks/PvdA
De nummer 5 op de lijst van GroenLinks/PvdA voor de komende verkiezingen heeft goede hoop op snelle verandering, omdat het kabinet nu kijkt naar een aanpassing. “Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat als er de volgende kabinetsperiode een linkse meerderheid is, dat we hiermee door kunnen gaan en de wet kunnen aanpassen.”
Omroep Gelderland spreekt in Het Stemlokaal met Gelderse politici over hun plannen. Bekijk hieronder de uitzending met Lise Westerveld, de nummer 5 van GroenLinks/PvdA:
Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.