Rijk van Nijmegen

Moeder Rob Jetten is ongerust: 'Mam, maak je niet druk'

Rob Jetten
Rob Jetten © ANP
UBBERGEN - Extra toezicht, beveiliging voor de deur en bedreigingen. Het gaat D66-leider Rob Jetten niet in de koude kleren zitten. Toch maakt hij zich vooral zorgen over de impact op zijn omgeving.
"Ik heb er zelf inmiddels wel een vrij dikke huid van gekregen. Maar ik ben wel meer op mijn hoede dan in het verleden", zegt de Ubbergse voorman van D66 in Het Stemlokaal bij Omroep Gelderland. "Ik maak me vooral zorgen om de mensen om me heen. Familie, vrienden en buren, die last hebben van beveiliging en van de politieaanwezigheid."

Bedreigingen

Jetten krijgt net als zijn voorganger Sigrid Kaag, regelmatig te maken met bedreigingen. In 2020 werd hij al eens thuis opgezocht door boeren van Farmers Defence Force. "Er zijn wel spannende momenten geweest, maar ik blijf strijdbaar om me in te zetten voor onze plannen."
Mijn moeder maakt zich wel ongerust, die leest wel alles wat er online over me gezegd wordt
Vooral op internet worden hij en de partij regelmatig besmeurd. "Ik probeer zelf niet te veel op Twitter (tegenwoordig X, red) te kijken, daar kun je je zelf enorm laten afleiden door die toetsenbordridders die de hele dag haat zitten te spuien."
Toch krijgt hij er nog genoeg van mee. "Mijn moeder maakt zich wel ongerust, die leest wel alles wat er online over me gezegd wordt. Dan zeg ik: 'Mam, maak je niet zo druk!'"

Niet bang

Echt bang is Jetten nooit geweest. "Maar er zijn wel momenten dat het echt ongemakkelijk is. Dat je langs een terrasje loopt en iemand opeens heel agressief begint te schreeuwen."
Zijn vrienden proberen hem daarom regelmatig even uit zijn politieke bubbel te trekken. "Als ik weer in Nijmegen ben na een weekje Den Haag nemen ze me mee naar de stamkroeg om me weer even het echte Nederland te laten zien, in plaats van alles wat je online ziet voorbijkomen."
Omroep Gelderland spreekt in Het Stemlokaal met Gelderse politici over hun plannen. Bekijk hieronder de uitzending met D66-lijsttrekker Rob Jetten:
Rob Jetten van D66 te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.