Arnhem en omstreken

Nieuwe metingen naar overlast Qlimax in GelreDome

Qlimax dansfeest in het GelreDome.
Qlimax dansfeest in het GelreDome. © ANP
ARNHEM - Tienduizenden hardstylefans dansen en springen zaterdag tijdens dansfeest Qlimax in het GelreDome in Arnhem. De muziek met harde bas belooft een leuke avond voor liefhebbers. En voor omwonenden: overlast. Zij trilden vorige maand nog uit hun flats. Nu worden nieuwe metingen verricht om te onderzoeken of geluidsnormen worden overschreden. "De dansende mensen veroorzaken een kleine aardbeving."
De zogenaamde 'trilflat' werd vorige maand nog ontruimd tijdens een concert van The Streamers - een ensemble van bijna twintig Nederlandse artiesten. In de volgepakte concertzaal werd zo voluit gedanst en gesprongen, dat een nabijgelegen flat begon te trillen. De brandweer ving de bewoners - die misselijk en onwel waren geworden door de trillingen - buiten op.
Ook eerder trilde de flat - die op zo'n 500 meter afstand van het GelreDome staat - flink tijdens een concert van Snollebollekes, waarbij duizenden bezoekers 'van links naar rechts' sprongen op de carnavalskraker Links Rechts. Dat weet verhuurder van de flat Vivare, bij wie de problemen van bewoners al langer bekend zijn. Toch hoeven bewoners, volgens de verhuurder, niet bang te zijn tijdens het dansfeest Qlimax. Eerder is de flat aan het Kroonpark na onderzoek veilig verklaard.

'Een kleine aardbeving'

Toch nemen veel bewoners voorzorgsmaatregelen en slapen bij vrienden of familie of boeken een hotelovernachting ver weg van hun woning, weet Vivare. En dat is geen slecht idee, vindt geluidsdeskundige Erik Roelofsen. Langdurige trillingen kunnen namelijk écht zorgen voor gezondheidsrisico's bij de flatbewoners. "Je kunt er misselijk van worden, hartkloppingen of zelfs hartritmeproblemen van krijgen. Je lichaam reageert op de trilling van de lage tonen van de muziek. Het gedreun neemt als het ware je hartslag over."
Dit kan zowel worden veroorzaakt door het geluid uit de luidsprekers als het getril door het gestamp en gedans. "De op de beat dansende en springende mensen veroorzaken eigenlijk een kleine aardbeving. Vergelijk het met militairen die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse op bruggen niet in pas mogen lopen, omdat de brug anders gaat slingeren." De Velpenaar benadrukt: "De klachten van omwonenden moet je dus echt serieus nemen."

Gratis hotelovernachting

De gemeente Arnhem brengt tijdens het dansfeest zaterdag speciale meetapparatuur aan. Die houdt in de smiezen of het geluid en de trillingen binnen de perken blijven. Hieruit moet blijken of er wettelijk gezien geluidsnormen worden overschreden.
De aanleiding? Dat was de overlast tijdens het concert van The Streamers. Nog niet eerder werd een flat in de buurt van de GelreDome ontruimd vanwege de trillingen. Wat de oorzaak precies is, wordt nog onderzocht, laat de gemeente weten.

Verhuizen vanwege overlast

Enkele bewoners willen vanwege de trillingen verhuizen, weet verhuurder Vivare. "Ik begrijp dat wanneer je al negen jaar op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning, je je niet helemaal bewust bent van de mogelijke overlast. Toch kunnen wij niet zomaar een ander huis regelen", weet de woordvoerder. "De gemeente geeft hiervoor geen urgentieverklaringen uit. Die verklaringen worden alleen verstrekt aan mensen die het echt nodig hebben. Niet voor trillingen die niet gevaarlijk zijn."
Eventuele meldingen na Qlimax zegt Vivare serieus te nemen. Mogelijk volgt dan een nieuw onderzoek naar de veiligheid van de flat.