Noord-Veluwe / Achterhoek
Gelderse hulp voor Oekraïne stokt: 'Kunnen niet aan regels voldoen'

'T HARDE - Stichting Oekraïne Projecten stopt voorlopig met hulptransporten aan Oekraïne. Per 1 december verandert dat land de regels voor het invoeren van hulpgoederen. Andere Gelderse organisaties concentreren zich daarom op gelddonaties of proberen het toch.
"Ik ben er niet van geschrokken, want we wisten dat het er aan zat te komen", reageert Matthias Michelsen van de Stichting Oekraïne Projecten in 't Harde.
Oekraïne voert per 1 december nieuwe regels in om de zwarte markt en btw-ontduiking tegen te gaan. Tussen de hulpgoederen kwam ook handelswaar ongezien het land in. Hulpgoederen moeten daarom voortaan nauwkeurig geregistreerd en getraceerd worden. Gelderse hulporganisaties passen daarom hun beleid aan.
Ondoenlijk
"We hebben er op geanticipeerd", zegt Michelsen: "We moeten toch nog kijken of de soep zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Maar zoals het er uitziet wordt het ondoenlijk om aan de regels te voldoen. Ons contact daar durft het ook niet meer aan, als het werkelijk doorgaat."
Michelsen heeft ook contact met andere organisaties die hulptransporten naar Oekraïne sturen. "Er is al geopperd dat er een proeftransport naartoe moet gaan om te kijken hoe er wordt gehandhaafd, dan zijn we er snel genoeg achter."
Laatste transport
De hulporganisatie hield onlangs in Hattem nog een inzameling van goederen voor Oekraïne: "We hebben er op geanticipeerd. We hebben twee weken geleden nog een grote inzamelingsactie gehouden, zodat we in november nog een transport konden sturen. Op dit moment zijn twee vrachtwagens daar aan het lossen."
Het wordt voor zijn organisatie voorlopig het laatste transport. "Anders hadden we in december ook nog een transport gestuurd, maar we wachten nu af wat er gebeurt. Ergens in het voorjaar bekijken we dan hoe we het gaan vervolgen. Misschien gaan we wel geld sturen."
Vraaggestuurd inzamelen
Hulporganisatie Winterswijkse Uitdaging denkt dat de gevolgen voor haar transporten beperkt zullen zijn. "Wij werken vraaggestuurd. Als wij een specifieke vraag krijgen voor goederen uit bijvoorbeeld een ziekenhuis, dan gaan we daarvoor aan de slag. Die vragen komen vaak van Oekraïners in Winterswijk."
Ook als het lastiger wordt om goederen het land in te krijgen, zal Winterswijkse Uitdaging dat toch proberen. "Wij sturen altijd al via officiële wegen spullen daarheen. Dat blijven we ook doen na 1 december als er vraag is. Het wordt er niet makkelijker op. En het wordt allemaal wel duurder, als je daar een chauffeur twee à drie dagen aan de grens hebt staan."
Hij vertrouwt erop dat de goederen daar dan toch aankomen. "Wij sturen ook alleen naar plaatsen waarvan we weten dat het goed terechtkomt. Wij hebben een goede keten. We hebben pas nog incontinentiemateriaal daarheen gestuurd."
Al eerder gestopt
Jaap Blankespoor van de Stichting Omzien Naar Oekraïne reageert ook op de verandering van de regels. "Het is voor ons niet aan de orde. Wij komen daar al een jaar of twintig, maar we brengen daar al een paar jaar geen goederen meer naartoe. We sturen nu vooral geld. Ik heb nu wel acht dozen met verbandmiddelen staan, maar ik weet niet hoe we die daar moeten krijgen."
Zijn organisatie steunt al jaren een gaarkeuken in Vinnitsa. "Ik kreeg net van de dominee die daar de leiding heeft een verzoek met foto's erbij, omdat het geld op is. We willen in december een extra collecte doen in de kerk."