Achterhoek

Hermance is barones tegen wil en dank en woont bij 's werelds grootste heggendoolhof

Het doolhof in Ruurlo.
Het doolhof in Ruurlo. © Omroep Gelderland
RUURLO - "Als je eenmaal naar de Achterhoek bent verhuisd, mag wonen zoals wij hier wonen en met de Achterhoekers mag leven, ben je verpest voor je leven", een groter compliment kan de in Ruurlo woonachtige barones Hermance niet geven. Ze vertrok een aantal jaren geleden vanuit het Westen naar de Achterhoek en wil nooit meer terug.
Gevoel voor gastvrijheid zit de bewoners van Ruurlo in de genen, zo wordt gesteld. Door de tijd te nemen om na te denken en tijd te nemen voor de ander. "Je zit hier aan de andere kant van de IJssel en er is veel meer rust. Ondanks dat mensen hier net zoveel tijd hebben als in het Westen van het land, besteden we het hier anders", vertellen Pieter en Wim aan presentator Klaas Drupsteen.

'Plek waar je rustig van wordt'

De mannen werken in het doolhof van Ruurlo, een plek waar het Bruilsche klompenpad langskomt. Het heggendoolhof is het grootste ter wereld. "En een plek waar je vanzelf rustig wordt", vervolgen Pieter en Wim trots. Dat gevoel voor gastvrijheid en de manier van een rustiger leven in de Achterhoek, beaamt Hermance Gransberg - barones van Heeckeren- van Kell volmondig. Zij is de eigenaar van het landgoed en wandelt hier graag. Vandaag samen met Klaas.
Vroeger kwam Hermance hier al geregeld als ze op bezoek ging bij haar oma, die in het kasteel woonde. Het was helemaal feest als ze er tijdens vakanties logeerde. "Mijn oma was geen chique barones. Ze was een heerlijk gezellig en gewoon mens, zoals iedere oma."
Als kind werd Hermance weleens gepest met haar adellijke achtergrond. Ze vond het moeilijk dat mensen dachten dat ze een snob was. Van adel zijn geeft je geen extra rechten, maar zorgt er wel voor dat je een maatschappelijke rol krijgt. Zoals het verzorgen van de omgeving voor de volgende generatie. Ze vindt het niet speciaal leuk om barones te zijn. "Je bent het, je kunt er niks aan doen. Ik kreeg de titel bij mijn geboorte. Die erf je van vaderskant, het hoort nou eenmaal bij mijn naam."

Hart uit landgoed gerukt

Kasteel Ruurlo hoorde bij het landgoed totdat de baron, de vader van Hermance, het verkocht vanwege de torenhoge kosten. Toen de baron in 2019 overleed, voelde Hermance de verantwoordelijkheid voor het 200 hectare grote landgoed dat zij als enige erfgename erfde. Samen met haar man en twee kinderen woont zij sinds 2010 op het landgoed, niet in het kasteel maar op de boerderij die op het landgoed staat. Zeker niet in grote luxe.
De kinderen deelden lange tijd een kamer. Eerst vond Hermance het best lastig dat het hart van het landgoed, wat het kasteel voor haar is, er niet meer bij hoort. Tegelijkertijd is ze blij dat het museum More erin is gevestigd.

Record doolhof

Het doolhof is één hectare groot. Het bestaat uit 1.188 meter aan paden en is daarmee het grootse doolhof ter wereld. Sinds 1996 staat het in het Guinness Book of Records. De paden tussen de hagen waren wel vijf meter breed, zodat de freules er met hun brede hoepelrokken tussendoor konden flaneren. Hoe breder je rok, hoe deftiger je was, maar wel knap onhandig.
"Vroeger waren doolhoven of dwaaltuinen een populair tijdverdrijf", vertelt Hermance aan Klaas terwijl ze verder wandelen op zoek naar het midden. Freule Sophie van Heeckeren, de oudtante van Hermance, liet de dwaaltuin in 1891 aanleggen naar een ontwerp van de bekende Franse architect Daniël Marot, die niet alleen het doolhof maar onder andere ook het plafond van het kasteel tekende.
Klaas op Klompen - Bruilschepad Ruurlo

In de serie Klaas op klompen loopt presentator Klaas Drupsteen iedere zondag een klompenpad in de provincie. Deze week ontdekt hij het Bruilschepad in Ruurlo. Benieuwd wat Klaas verder ontdekt tijdens zijn wandeling? De aflevering is te bekijken op zondag 4 februari bij TV Gelderland vanaf 17.15 uur en wordt ieder uur herhaald.