Liemers / Achterhoek

BBBloed op verkiezingsposter gespoten: 'Dit is een nieuwe dimensie'

Op de banner staat 'bloed' geschreven.
Op de banner staat 'bloed' geschreven. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
ZEVENAAR - Verkiezingsborden van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Zevenaar, Didam en Duiven zijn beklad en vernield. Met rode verf zijn de gezichten van Caroline van der Plas en Mona Keijzer onherkenbaar gemaakt en het woord 'bloed' is op het bord gekalkt.
"Ik heb er gisteren bericht over gekregen. Dit is gewoon verschrikkelijk", reageert Henk Vermeer uit Harderwijk, de nummer vier van de kandidatenlijst en de campagneleider van de BBB. "We hebben melding gedaan bij de beveiliging van de Tweede Kamer. Dit is zorgelijk. Uiteraard is ook aangifte gedaan, want dit gaat verder dan een geintje."
Caroline van der Plas liet bij Radio 1 weten: "Dit is niet even een spandoek weghalen op besmeuren. Ik vind dit bedreigend, het is weer even een nieuwe dimensie." De politica doelt daarmee op de leus BBBloed, die is aangebracht op een van de banners langs de A12. "Het kan baldadigheid zijn, het kan uit de dierenactivistenhoek komen of het kan een gek zijn. Dat weet je nooit."

'Geen manier om bezwaren kenbaar te maken'

"Verkiezingen is een democratisch proces. Daar hoor je uitingen van verschillende partijen te respecteren. Dit is geen manier om bezwaren kenbaar te maken. Het lijkt een gecoördineerde actie. Het is ondemocratisch en bedreigend", zegt Vermeer.
Hij zegt dat deze bekladdingen geen invloed hebben op de verkiezingsstrategie van zijn partij: "Blijkbaar is onze strategie bedreigend genoegd, omdat we te groot worden. Bij een partij in de marge gebeurt dit niet."

'Met je vingers van andermans spullen afblijven'

Fractievoorzitter Rik Loeters van BBB Gelderland wordt overspoeld met appjes over de bekladdingen. "Ik ben er sowieso geen voorstander van dat mensen eigendommen van anderen bekladden. Je moet met je vingers van de spullen van anderen blijven."
De partij wil er snel wat aan doen. "We zijn aan het kijken of we vrijwilligers op de been krijgen om de schade te herstellen. Bijvoorbeeld om er met zwarte verf BBB op te spuiten", vertelt de Didammer.
Het is niet voor het eerst dat borden van de BBB worden beklad. "We hebben het voor 15 maart (verkiezingen Provinciale Staten, red.) ook meegemaakt. Schijnbaar zijn er individuen die het niet eens zijn met de standpunten van de BBB." Ook eerder deze maand werden borden van BBB en CDA tussen Lochem en Zutphen vernield.
Bekladding van een verkiezingsbord van BBB langs de A12 ter hoogte van Didam/Knooppunt Oud-Dijk
Bekladding van een verkiezingsbord van BBB langs de A12 ter hoogte van Didam/Knooppunt Oud-Dijk © Persbureau Heitink