Gelderse Vallei

Daniëlle kan dankzij de speelgoedbank toch schoentjes vullen

Daniële zoekt naar leuke cadeaus om schoenen te vullen.
Daniële zoekt naar leuke cadeaus om schoenen te vullen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Gezinnen die moeten leven van een minimuminkomen kunnen voor de feestdagen hun hart ophalen bij de speelgoedbank in Wageningen. Een heuse winkel gevuld met speelgoed waar niet afgerekend hoeft te worden. Inpakken, controleren en sorteren. De voorbereidingen voor de komst van de goedheiligman beginnen al begin september.
Daniëlle is een van de klanten van de speelgoedbank. "In het begin schaamde ik mij dat ik hier gebruik van moest maken", vertelt ze. "Maar ik denk dat ik het moeilijker vind om een speelgoedwinkel in te gaan, om dan nee te zeggen is toch lastig", deelt ze. "Dat zit er gewoon niet in, daar moet ik echt voor sparen."
De kinderen van Daniëlle zijn op de hoogte van de situatie van 'sinterklaas': "Sinterklaas heeft daar niet zoveel geld voor, mama moet sinterklaas meebetalen. Dat zeg ik altijd tegen de kids."

600 schoenen vullen

600 schoenen weet de speelgoedbank in Wageningen dit jaar weer te vullen. "Dit is geweldig en mooi wat je kan doen voor de mensen in de minima, maar nog mooier wat je voor de kinderen kan doen. Iedereen heeft recht op speelgoed", vertelt oprichter Bert van de Weerd.
De mensen kunnen op afspraak een aantal cadeaus van verschillende groottes ophalen. De speelgoedbank heeft een sponsor die een groot deel van het assortiment levert. "Vaak is de doos dan iets beschadigd, maar het speelgoed is dan nog prima te gebruiken."
Ook ontvangen de vrijwilligers regelmatig donaties of gebruikt speelgoed, "Dit is vaak nog gewoon goed en kan nog een ronde mee", vertelt Van de Weerd.
Daniëlle mag gratis speelgoed uitzoeken