Gelderse Vallei
Boeren blij met ophokplicht: 'Hoe raar dat ook klinkt'

BARNEVELD - LTO Gelderse vallei is blij dat er weer een ophokplicht voor kippen geldt. Volgens de organisatie werd die ophokplicht anderhalve week geleden op een verkeerd moment beëindigd.
"De vraag is of ze wel naar buiten hadden gemoeten", dat stelt Pieter Bouw van LTO Gelderse Vallei afdeling pluimvee: "Ik vond het geen strak plan. Als je naar de afgelopen jaren kijkt, wanneer de uitbraken beginnen, dan zit je precies in deze tijd."
In de Gelderse Vallei werd de ophokplicht - die vorig jaar op 5 oktober werd ingesteld - pas anderhalve week geleden beëindigd. Volgens Bouw dus op een verkeerd moment: "Het gevaar komt van buiten, niet van binnen."
Gewend aan buitenlucht
De kippen in de Gelderse Vallei, zoals de 65.000 vrije-uitloopkippen van pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld, mochten pas als laatste van het hele land naar buiten. "Maar we zijn weer terug bij af", zegt Bos.
Voor de kippen vindt hij dat jammer dat er dinsdag opnieuw een ophokplicht is ingesteld door het ministerie van Landbouw, na twee besmettingen op pluimveebedrijven in Noord-Holland en Utrecht. "Tijdens de vorige ophokplicht wisten ze niet beter, maar in die korte tijd zijn ze er snel aan gewend geraakt dat het luik op gezette tijden voor ze open gaat. Ze hebben een scherp biologisch klokje. En dus zie je ze nu in de file gaan staan voor een luikje dat helaas niet opengaat."
Gaat de vogelgriep een probleem worden voor Gelderland?
Vrije-uitloopprijs
Tijdens de vorige ophokperiodes mochten boeren die hebben geïnvesteerd in vrije uitloop voor hun kippen de vrije-uitloopprijs 16 weken aanhouden. Daarna verloren ze ongeveer 2 cent per ei. "Gelukkig is dat nu anders", zegt Bos. "In Europa is net besloten dat we de vrije-uitloopprijs gedurende de hele ophokperiode mogen blijven rekenen. Dat betekent in elk geval niet meer zo'n financiële stress."
Opgelucht
De vogelgriep laat zich moeilijk beheersen, beseft Bos. "Zeker met nat weer wordt het risico op uitbraken weer steeds groter, omdat besmette wilde vogels in elk plasje kunnen gaan zitten. En in een plas kan het virus anderhalve maand overleven. Wat dat betreft ben ik eigenlijk ook wel weer blij met de ophokplicht, hoe raar het ook klinkt." Hoe lang het dit keer duurt durft hij niet te voorspellen. "Maar met 28 dagen na elke uitbraak, zie ik het dit jaar niet meer opgeheven worden."