Gelderland

Kiwi van Gelderse bodem? Dat kan gewoon

Hobbyboer Marcel Joosten van Fruitlent heeft al jaren kiwi's in zijn eigen tuin.
Hobbyboer Marcel Joosten van Fruitlent heeft al jaren kiwi's in zijn eigen tuin. © Omroep Gelderland
De liefhebbers van groene kiwi's stuitten de afgelopen weken soms op lege schappen in de supermarkt. De oogst in Nieuw-Zeeland is namelijk gedeeltelijk mislukt. Maar in de toekomst zouden we best deze kiwi's ook van Gelderse bodem kunnen halen zodat we nog meer keuze hebben in ons fruit van eigen bodem.
Gelderland staat bekend als de fruitprovincie. Er groeien hier genoeg appels en peren, maar ook kersen, pruimen en rode bessen om iedereen in de provincie te voeden. Er groeit in onze provincie zelfs zoveel dat we ook veel fruit exporteren naar het buitenland. Ook hebben we fruit over, omdat we eigenlijk nog te weinig fruit eten. We eten namelijk zo'n 135 gram fruit per dag terwijl dit volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum 200 tot 250 gram zou moeten zijn.

Jeugd eet wel echt minder fruit

Frank Engelbart van Fruitpact ziet dat vooral bij de jeugd fruit minder populair is. "We zien vooral minder consumptie bij de jeugd. Dit heeft vooral ook te maken met bewustwording en gemak. Dus we zouden nog kunnen kijken of we het voor hen aantrekkelijker kunnen maken om fruit mee te nemen in plaats van een ander product wat ze in hun boekentas gooien ."
Als we het fruit voor onze fruitschaal alleen uit onze eigen omgeving zouden moeten halen, dan wordt de keuze wel iets beperkter. Ondanks dat wij een echte fruitprovincie zijn, zullen we het dan toch zonder de bananen en mango's moeten doen. Maar kiwi's die hoeven we misschien in de toekomst niet te missen. Deze groene vruchten kunnen hier eigenlijk prima groeien.
Waarom is fruit eigenlijk zo belangrijk voor ons? Deze voedingsdeskundige legt het uit in deze video:

Makkelijker te importeren uit Chili

Hobbyboer Marcel Joosten van Fruitlent heeft al jaren kiwi's in zijn eigen tuin. Toch liggen ze niet in de Gelderse supermarkten. Dat heeft volgens Marcel vooral te maken met de prijs. "In Nederland is er inmiddels al wel één boer die commercieel kiwi's teelt. Zij zitten in de provincie Utrecht en het is dus in principe mogelijk. Maar ja, het blijft een kwestie van het economische model. Het is bijvoorbeeld makkelijker om ze te importeren uit Chili, via de boot."
Boerend Hart - Hebben we genoeg Gelders fruit voor iedereen?
Mocht het niet lukken met die kiwi's dan hebben we natuurlijk altijd nog die duizenden hectare appels en peren in onze provincie. Toch moeten we daar volgens appel- en perenteler Marc André de la Porte niet te makkelijk over denken. "We zitten op dit moment absoluut goed met de appels en peren. Maar er wel wat bedreigingen zoals gewasbescherming en het klimaat. En dat baart ons wel zorgen."

In 'Boerend Hart' gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op en zoeken uit of we ons in Gelderland van ons eigen voedsel kunnen voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?