Noord-Veluwe

Koeiensterfte op boerderij Noordeinde blijft mysterie

Ter illustratie
Ter illustratie © Manon Bruininga
NOORDEINDE - De sterfte van 23 van de 60 koeien op een boerderij in Noordeinde, in de gemeente Oldebroek, blijft een mysterie. In augustus en september is "een grootschalig bodem- en wateronderzoek" uitgevoerd rond het bedrijf, maar een bron van verontreiniging - en dus de mogelijke doodsoorzaak van de runderen - is niet gevonden.
Sloten, de waterbodem, oevers, grondwater en een dijk bij het nabijgelegen Overijsselse Reevediep zijn onderzocht op allerlei stoffen, waaronder PFAS en dioxines. Ook is gekeken naar mogelijke dumpingen van drugs in sloten. De GGD en experts van de Wageningen Universiteit hebben alle informatie geanalyseerd.

Geen aanleiding tot zorg

"Uit het onderzoek blijkt dat er in de dijk en omgeving van de boerderij geen verontreinigingsbron is aangetroffen die heeft geleid tot de koeiensterfte", vat de provincie dinsdag samen. Binnenkort worden omwonenden ook geïnformeerd over de uitkomsten. De GGD oordeelt in elk geval dat er "geen aanleiding is tot zorg" over risico's voor de gezondheid van bewoners. "De situatie van het boerenbedrijf is ernstig en de oorzaak van de koeiensterfte blijft op dit moment onverklaarbaar", schrijft de provincie.
Gedeputeerde Ans Mol (leefomgeving) spreekt van een zeer ingewikkelde en verdrietige situatie. "De dood van zo veel dieren heeft een enorme impact. Daarom hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en vanuit onze rol meegezocht naar een verklaring voor deze koeiensterfte. Er is nu niets zorgwekkends aangetroffen. Daarmee sluiten we dit onderzoek in de omgeving af. Wij blijven in contact met de boer", aldus Mol.