Rijk van Nijmegen
Terug in de tijd: studenten bezetten de Radboud Universiteit

NIJMEGEN - In Nijmegen wordt al een eeuw wetenschap bedreven aan de Radboud Universiteit. Op de universiteit is de voorbije honderd jaar veel gebeurd. Zo werd de universiteit in de jaren zestig zelfs bezet door opstandige studenten.
"In de jaren zestig gebeurde alles tegelijk. De universiteit groeide enorm", vertelt universiteitshistoricus Jan Brabers. "De universiteit werd drie keer zo groot in tien jaar tijd. Men viel van z'n geloof in groten getale. Dit alles bij elkaar zorgde voor de start van een beweging, van opstandige studenten. Ze wilden democratisering, vernieuwing en verandering."
Kijk naar oude beelden van de bezetting:
Studenten bezetten de Radboud Universiteit
De studenten bezetten het instituut en eisten de benoeming van een 'maatschappijkritische' docent. Ze staakten en noemden het bezette instituut 'bevrijd gebied'. Dit alles maakte José Sanders mee. Destijds was ze nog maar net student op de universiteit, inmiddels is ze de Rector Magnificus in Nijmegen. "Ik was me toen nog helemaal niet bewust van wat er speelde", blikt ze terug in een documentaire over honderd jaar Radboud Universiteit.
Van Rooms naar rood
Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de boel schoon te vegen. Maar er kwam wel een beweging op gang. Barbers: "De universiteit was toen een voortrekker van de democratisering, die zich in de hele maatschappij voordeed. Het ging van Rooms naar rood."
In de geschiedenis van de Radboud Universiteit staan de maanden mei en juni 1969 gerangschikt onder de noemer ‘turbulent’.
Die universiteit, die begin vorige eeuw werd opgericht om ook katholieke wetenschappers op te leiden, staat inmiddels internationaal op de kaart door diverse belangrijke onderzoeken en doorbraken. En er is veel gebeurd, de afgelopen honderd jaar. In de documentaire De wondere wereld van wetenschap: 100 jaar Radboud Universiteit Nijmegen neem je een kijkje in de geschiedenis en achter de schermen.