Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Vuurwerkverbod? Deze verkopers hebben juist meer ingekocht

Sommige gemeenten verbieden vuurwerk met oud & nieuw
Sommige gemeenten verbieden vuurwerk met oud & nieuw © Pexels
ARNHEM - In Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen mag er rond oud & nieuw geen consumentenvuurwerk worden afgestoken. Vuurwerkverkopers in die gemeenten verwachten toch veel vuurwerk te verkopen: "Mensen zijn klaar met al die regels. Ze gaan alleen maar extra inkopen en afsteken", zo klinkt het.
"We hebben meer ingekocht", zeggen diverse vuurwerkverkopers. "Mensen zeggen dat ze zich niet gaan houden aan het afsteekverbod. Dus we zorgen dat het die drie dagen goed vol ligt", zegt een medewerkster van Brouwer Vuurwerk in Arnhem.

'Als tang op varken'

"Het verbod slaat nergens op: je mag het kopen, vervoeren en thuis hebben liggen, maar je mag het alleen niet afsteken. En Marcouch en de politie zeggen: we kunnen niet handhaven. Het slaat als een tang op een varken. Arnhem heeft een miljoenentekort, maar er komt wel een vuurwerkshow, waar alle Arnhemmers aan mee moeten betalen. En ze zeggen dat vuurwerk afsteken slecht is voor het milieu en de dieren, maar ze doen wel zelf die show. Het verbod heeft totaal geen effect. Dat hebben we ook gezien met corona. We mochten niets verkopen, maar er is nog nooit zoveel afgestoken."
Een medewerkster van Vuurwerk Hatert sluit zich daarbij aan: "We hebben de afgelopen jaren alleen maar meer inkoop moeten doen. De verkoop is de afgelopen twee jaar alleen maar omhoog gegaan. Mensen hebben nog steeds interesse in vuurwerk." Dit jaar verkopen zij geen vuurwerk. "Maar dat heeft niets met het verbod te maken."

'Vorig jaar was hartstikke goed'

Ed Raket uit Wenum-Wiesel is wat voorzichtiger: "Inkopen is altijd heel lastig. Vorig jaar was hartstikke goed, toen was er ook een verbod. Mensen waren klaar met corona en alles. Hoe het dit jaar wordt, is moeilijk te zeggen. Ik weet niet goed hoe ik moet inkopen. Ik verwacht wel dat het iets minder wordt dan vorig jaar, maar kan er weinig over zeggen."
In meerdere plaatsen in het land zijn er aanslagen en explosies door zwaar vuurwerk. "Daardoor hebben mensen er een hekel aan gekregen. Maar dat is illegaal vuurwerk, dat heeft niets met consumentenvuurwerk te maken. Over het verbod heb ik niets te zeggen. Het is nu eenmaal zo."

'Ik begrijp politieke partijen niet'

Woordvoerder Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland: "Er zullen ongetwijfeld vuurwerverkopers zijn gestopt, maar er zijn er ook die doorgaan en dat zeer succesvol doen. Ik ken winkels die zeggen: ze mogen het verbieden, want ik heb nog nooit zoveel verkocht."
Groeneveld vindt het verbod de meest grote onzin die je kunt verzinnen. "Wat wil je bereiken? Daar komt van politieke partijen geen zinnig antwoord op, behalve van Partij voor de Dieren. Het is niet goed voor de dieren, maar dat is een straaljager of een brommer ook niet. Partijen zeggen: het is slecht voor het milieu. Maar dan hebben ze de rapportage van het RIVM niet gezien. Daarin staat dat de gevolgen verwaarloosbaar zijn. Ze betalen voor die rapportage en doen er vervolgens niets mee."
Door het verbod is er meer trek naar illegaal vuurwerk, denkt Groeneveld. "Ik begrijp daarom de politieke partijen totaal niet. Je moet reguleren, heel erg voorzichtig zijn en je kunt vuurwerkvrijzones instellen. Dat is allemaal prima te regelen. Maar er zijn kennelijk mensen die iets tegen vuurwerk hebben."