Rijk van Nijmegen

'Alles doen om te voorkomen dat VVD in kabinet komt'

Lisa Westerveld tijdens een verkiezingsdebat
Lisa Westerveld tijdens een verkiezingsdebat © ANP
NIJMEGEN - Lisa Westerveld, nummer vijf op de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA, ziet het niet zitten na de verkiezingen te regeren met de VVD. Ze wil er 'alles aan doen' om te voorkomen dat de partij in het kabinet komt.
Dat zegt het Nijmeegse Kamerlid op Radio Gelderland. "Maar ik ga er natuurlijk niet in mijn eentje over en ik wil wel dingen beloven, maar dan ben ik gewoon niet eerlijk."
Westerveld reageerde dinsdagochtend in de radio-uitzending op vragen van luisteraars. Alex wilde weten of haar partij de VVD uitsluit. "Er is gewoon veel te weinig gedaan aan klimaatverandering. Maar ook op mijn dossiers is er te weinig gedaan om echt te zorgen dat alle jonge kinderen kansen krijgen en echt te investeren in mensen die in armoede leven. Als ik dan naar het programma van de VVD kijk, dan ben ik er niet gerust op dat we er samen uit kunnen komen."
Lisa Westerveld 'absoluut geen fan van VVD'

'Absoluut geen voorstander van de VVD'

De Nijmeegse zegt 'absoluut geen voorstander van de VVD te zijn'. "Maar voor hetzelfde geld kan je veel voor elkaar krijgen, als wij wel heel groot worden en het voortouw kunnen nemen. Het hangt allemaal af van de verkiezingsuitslag", voegt ze toe.
De verkiezingen zijn over een week. Daar doet GroenLinks samen met de PvdA met een lijst aan mee. Westerveld was eerder niet dolenthousiast over dat plan. "Ik was daar kritisch op omdat ik af en toe bang was dat we onze radicale standpunten als GroenLinks zouden verliezen, maar dat zie ik gelukkig nog niet gebeuren."
Of het Timmermans-effect in peilingen uitblijft, zegt Westerveld dat dat nog wel wat beter kan. "En ik denk dat dat nog wel gaat gebeuren, want ik hoop dat kiezers zien dat je echt voor ander beleid kan kiezen en dat je dan een linkse samenwerking nodig hebt."

Lisa Westerveld was dinsdagochtend te gast bij Radio Gelderland met het oog op de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen. De hele week schuift een Gelders kandidaat-Kamerlid tussen 8.00 en 9.00 uur aan in het ochtendprogramma van Frank van Dijk.