Noord-Veluwe

Kick Out Zwarte Piet legt raadsvergadering stil: 'Zinloze actie'

Wethouder Krooneman zette een foto van het protest op X.
Wethouder Krooneman zette een foto van het protest op X. © Wethouder Willem Krooneman
ELBURG - De raadsvergadering van de gemeente Elburg is maandagavond onderbroken door demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Ze protesteren tegen Zwarte Piet bij sinterklaasvieringen.
De actievoerders zitten midden in de raadszaal en willen niet vertrekken, zegt wethouder Willem Krooneman van Elburg op X. “Nu al drie kwartier onderbreking van raadsvergadering Elburg door Kick Out Zwarte Piet. Ze blijken helaas respectloos en niet voor rede vatbaar. Sympathie verandert zo, ook helaas, in antipathie. En ja, natuurlijk is ook iedereen in Elburg tegen racisme.”
Iets na 19.30 uur begon de actie in het gemeentehuis. De groep van zo'n veertien demonstranten bracht een doek mee met daarop de tekst "herdenkingsjaar slavernijverleden, geen Zwarte Piet in Elburg". Ook scandeerden de actievoerders: 'kick out Zwarte Piet'.

Groep luistert niet naar burgemeester

De groep zit tijdens de openbare raadsvergadering op de tribune. De gemeenteraadsleden hebben geen flauw vermoeden dat ze kort daarna de raadszaal zouden bezetten, weet de woordvoerder van de gemeente. Op het moment dat burgemeester Jan Nathan Rozendaal het woord voert komt de groep in actie. Ze willen dat racistische karikaturen, zoals Zwarte Piet, afgeschaft worden. "Zo lang dat niet gebeurt, zullen we hier blijven zitten", aldus de een demonstrant.
"Ik wil jullie graag ruimte bieden, maar ik vraag nu even uw aandacht. Over een vreedzame demonstratie kunnen we praten, maar dan moet u wel even luisteren." Op de livestream is te horen hoe Rozendaal de vergadering schorst.
"U vraagt respect van ons, maar dan vraag ik u ook om respect en te luisteren naar wat de voorzitter", zegt Rozendaal. De burgemeester heeft de actievoerders meerdere keren verzocht om naar de publieke tribune te gaan, zodat de vergadering verder kan gaan, maar dat weigert de groep.

'Actie is een beetje zinloos'

Aankomende zaterdagmiddag komt Sinterklaas aan in de haven van Elburg. Bij die intocht zijn vanaf dit jaar alleen nog maar roetveegpieten te zien. Daarmee neemt het stadje als een van de laatste in onze provincie afscheid van de traditionele Zwarte Piet.
Daar heeft Rozendaal de demonstranten ook op geattendeerd. "Ik wil u er op wijzen dat alle organisatiecomités in onze gemeente die sinterklaas organiseren hebben aangegeven dit jaar niet meer met zwarte pieten te werken. Dus dat is dit jaar ook niet aan de orde. Daarmee is uw wens al lang ingewilligd en dat heb ik naar u gemaild vorige week. Dat weet u drommels goed. Dus deze actie is een beetje zinloos." Omstreeks 21.15 uur hebben de demonstranten de vergadering vrijwillig verlaten. De raadsvergadering wordt morgen hervat.
Vorig jaar wilde Kick Out Zwarte Piet al demonstreren bij de intocht in Elburg. Het protest werd uiteindelijk door de burgemeester verboden, vanwege zorgen over de veiligheid.

Kick Out Zwarte Piet kwam dinsdagavond alsnog met een reactie op het protest. Jerry Afriyie: "Diverse inwoners van Elburg hebben hun gemeente genomineerd naar aanleiding van een oproep van KOZP. Daarbij wordt aangegeven dat in hun gemeente zwarte piet nog steeds onderdeel uitmaakt van verschillende festiviteiten en intochten", schrijft hij.

"Na onderzoek door KOZP bleek ook dat naast zwarte piet gebruik werd gemaakt van roetveegpieten die niet te onderscheiden waren van de zwarte piet. Een beetje racisme is nog steeds racisme. We waren op de goede plek om onze stem te laten horen voor alle inwoners die snakken naar een inclusief sinterklaasfeest."