Liemers

Kinderen strijden voor behoud bomen: 'Kappen met kappen!'

Bas, Nouchka en Antoon in actie tegen de bomenkap
Bas, Nouchka en Antoon in actie tegen de bomenkap © Omroep Gelderland
DUIVEN - Eigenlijk is het al besloten: de kap van 32 gezonde bomen in Duiven. Maar dan heeft de gemeente geen rekening gehouden met Nouchka, Bas en Antoon. Deze drie jongeren zijn namelijk de actie 'Kappen met kappen!' gestart. Want het kappen van gezonde bomen is in deze tijd belachelijk, vinden zij.
Het gaat om 32 bomen in de straten Tamboer, de Rijksweg, Lombokstraat en de Voermanstraat. De bomen zijn groot en laten veel blad en zaden vallen. En in zo'n geval kan een gemeente besluiten om bomen tóch te verwijderen.
Toen Nouchka (13) hier een paar dagen geleden achter kwam, is ze meteen een actie gestart. Samen met vrienden Bas en Antoon plakt zij posters en haalt zij handtekeningen op. In de wijk en op school.

Blijf koel Duiven

Dinsdagavond staat het onderwerp op de agenda bij de gemeenteraad van Duiven. Dan gaat Nouchka vooraf een petitie aanbieden en neemt zij ook de ingezamelde handtekeningen mee. De lokale fracties GroenLinks en D66 komen diezelfde avond met een motie getiteld 'Blijf koel Duiven, laat gezonde bomen leven!'
Actievoerders Nouchka, Antoon en Bas
Actievoerders Nouchka, Antoon en Bas © Omroep Gelderland

Bomen hebben niet het eeuwige leven

De gemeente Duiven laat schriftelijk weten: "We vinden het goed om te zien dat jongeren zich zo inzetten voor een groene leefomgeving. Het belang van en de aandacht voor bomen is maatschappelijk gezien groot. Tegelijkertijd kunnen bepaalde boomsoorten of bomen op bepaalde plekken zorgen voor overlast, hogere beheerkosten en risico’s. Vooral bomen in woonstraten hebben niet het eeuwige leven. Daarnaast spelen er ook andere belangen en ambities. Zoals biodiversiteit en een aantrekkelijke leef- en woonomgeving. Al die factoren nemen we mee in de afweging om een boom te kappen".
Kijk naar een reportage:
Kinderen strijden voor behoud bomen