Arnhem en omstreken

Zelfdoding onder jongeren groot probleem, kunstwerk vraagt aandacht

Standbeeld 'Stille Strijd'.
Standbeeld 'Stille Strijd'. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een bijzonder beeld werd maandagochtend midden op het Velperplein in Arnhem gezet. Een ineengedoken figuur van 2,5 bij 4 meter met de titel 'Stille Strijd'. Het kunstwerk moet aandacht vragen voor mentale problemen en zelfdoding onder jongeren.
Kunstenares Saskia Stolz uit Amsterdam maakte het beeld dat sinds twee maanden door heel Nederlands reist. Ze hoopt het taboe op depressie en gedachten over zelfdoding te doorbreken met het opvallende beeld.

'Omgeving heeft het vaak niet in de gaten'

Zelf sprak ze met een tiental jongeren die hiermee te maken hebben gehad. "Het bespreekbaar maken is zo belangrijk omdat de omgeving vaak niet in de gaten heeft hoe slecht het met iemand gaat", zegt Stolz.
Zelf kreeg ze er ook mee te maken in haar omgeving. Haar eigen vader stapte uit het leven, voordat ze met dit project begon. Het idee had ze echter al langer, nadat iemand haar bij een tentoonstelling benaderde. Diegene wilde aandacht voor dit thema omdat haar eigen zoon zich van het leven had beroofd.

Arnhem start bewustwordingscampagne

Het beeld is de opmaat naar een campagne voor zelfmoordpreventie van de gemeente Arnhem. Die start op 27 november en is gericht op jongeren en hun directe omgeving.
Wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn: "Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Eén op de drie jongeren die overlijden, komt om het leven door zelfdoding. En het zijn twee keer zoveel jongens als meisjes." Daar daar wil de wethouder iets aan doen.
Sinds de coronapandemie hebben steeds meer jongeren het moeilijk. Ze voelen zich eenzaam, niet gehoord of gezien en vinden het lastig om daar zelf uit te komen. De wethouder hoop van harte dat dit kunstwerk aanleiding is om met jongeren in gesprek te gaan en dat het taboe op zelfdoding stukje bij beetje wordt afgebroken.
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
Standbeeld van kunstenares Saskia Stolz.