Gelderland
Fietsen in de herfst: zo voorkom je ongelukken

ARNHEM - Iedereen die met dit natte weer op de fiets zit, weet het wel: in deze tijd kan het verraderlijk glad zijn op de weg en het fietspad. Wij zochten uit hoe je een vervelende valpartij kan voorkomen.
Door natte bladeren zit in de herfst een valpartij in een klein hoekje. En dan zwijgen we nog maar over de gevaren in de winter, als het straks sneeuwt of ijzelt. Bij Omroep Gelderland kwamen recent een aantal gevallen van eenzijdige omgevallen op de fiets binnen. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is lastig aan te geven hoeveel fietsers jaarlijks in deze periode door een valpartij gewond raken. In zijn algemeenheid kan SWOV wel melden dat ruim twee derde van de ernstig verkeersgewonden in Nederland een fietser is.
Met behulp van de ANWB zetten we hier wat tips op een rijtje: wat te doen en wat vooral níet te doen als het nat of glad is in herfst en winter:
Remmen in de bocht
Als het nat of glad is, is het sowieso altijd aan te raden om minder hard te rijden, dat is voor elke doorgewinterder Nederlandse fietser vanzelfsprekend.
Ook het nemen van een bocht, doen we uit ervaring allemaal dan een stukje voorzichtiger. Maar denk er vooral ook om, niet in de bocht te remmen. Voordat je het weet, raak je anders in de slip en schuift je fiets onder je uit. Doe dat voordat je bij de bocht komt. En rem al helemaal niet met je voorrem. Dan is die kans op een schuiver alleen maar groter.
Te snel of te traag
Zet dus in de bocht ook niet een tandje bij. In de bocht bijtrappen is funest. Op een gewone fiets en zeker op een e-bike.
Maar fiets ook niet te langzaam. Want je bent dan juist ook weer minder stabiel. De ANWB raadt ook aan om voor een zware versnelling te kiezen. Daardoor blijf het aangedreven wiel stabieler. Dat geldt zeker bij een e-bike. Schakel je te licht of staat de ondersteuning maximaal aan, dan verlies je het gevoel met het wegdek.
Niet aan gedacht: zadel te hoog
Zet je zadel niet te hoog, is het advies van de wielrijdersbond. Dat is niet alleen lastig met op- en afstappen. Als je plotseling moet remmen als je op nat wegdek terechtkomt, is het ook handig om met je voeten bij de grond te kunnen.
Laat bovendien wat lucht uit de banden lopen. Daardoor wordt het contact van je band met de weg wat groter en krijg je meer grip.
Ook gevaarlijk: op- en afstappen
Veel ongelukken gebeuren door ondoordacht op- en afstappen, aldus de ANWB. Zorg dus dat je helemaal stilstaat voor je afstapt. Vermijd ook schoenen met een gladde zool.
Pas op voor een sneeuwspoor
Vaak is het verleidelijk om in een sneeuwspoor van een ander te rijden, want daar is de weerstand kleiner. Toch kan juist de platgereden sneeuw verraderlijk glad zijn. Fiets dus door verse sneeuw, die is stroever.
Stiekeme gevaren
Pas niet alleen op voor natte bladeren en sneeuw omdat het daar glad kan zijn. Onder blad en sneeuw kan nog een gevaar loeren: er kan zomaar een randje onder zitten tussen fietspad en voetpad. Dan ben je er misschien in geslaagd om niet uit te glijden, maar kom je alsnog ten val door dat verscholen randje.
Oh, ja: kleding
Zorg daarnaast voor goede kleding. Draag warme handschoenen, want met koude handen is het lastig remmen. Zorg ook voor goede reflecterende kleding, want zo word je in het donkere of natte herfst- of winterweer goed gezien door andere weggebruikers.
En je voorkomt er geen valpartij mee, maar wellicht is het dragen van een helm wel een goede idee om bij een valpartij de schade te beperken, is het advies van de ANWB.