Rivierengebied
8 miljoen winnen, en dan? 'Meteen een miljoen uitgeven kan best'

TIEL - Een inwoner van Tiel mag 8,1 miljoen euro op zijn of haar rekening bijschrijven dankzij het winnen van de jackpot afgelopen weekend. Een levensveranderend bedrag, maar hoe ga je daar het beste mee om? Twee deskundigen delen hun adviezen.
Vermogensregisseur Michel Broeks van CapitalCare Company en financieel adviseur Janny van der Logt van Van Bruggen Adviesgroep in Nijmegen zijn het over één ding eens: neem geen overhaaste beslissingen. "Wij zullen altijd proberen om een soort freeze-periode in te lassen", zegt Broeks. Daarmee wordt het geld tijdelijk bevroren.
Niet aan de grote klok
"Het domste wat je kunt doen is het aan de grote klok hangen. Als je zo'n groot bedrag wint, zijn er genoeg mensen in je omgeving die daar weet van hebben. En dan blijk je ineens veel meer familie en vrienden te hebben dan je van tevoren dacht", waarschuwt Broeks. "Dan is het fijn om je te kunnen verschuilen achter een financieel adviseur. Dan kun je zeggen: "Luister, mijn adviseur raadt me aan mijn geld stil te leggen. Daarna kijken we pas wat we ermee doen."
Financieel adviseur Janny van der Logt zegt dat je direct na het winnen van een grote prijs vooral geen beslissingen moet nemen die gevolgen hebben op de lange termijn. "Als je zo'n enorme prijs wint, moet je gewoon lekker die droomreis maken, flink gaan shoppen zonder limiet of zelfs een auto kopen. Want dat heeft geen gevolgen voor de lange termijn. Al geef je een miljoen uit! Dat kan best bij zo'n groot bedrag."
Maar zodra de euforie is gaan liggen en de leuke dingen gekocht en gedaan zijn, dán pas moet je gaan denken aan de toekomst, zegt Van der Logt. "Zorg dan voor een goede financieel adviseur en ga dan eens kijken naar stoppen met werken of een nieuw huis bijvoorbeeld. Maar je moet wel doen wat echt bij je past. Je kunt wel een dure villa in Het Gooi kopen maar misschien zou je je daar helemaal niet thuis voelen, omdat het niet bij je past."
Ook is het goed om na te denken over wat je bijvoorbeeld je kinderen wil schenken, zegt Van der Logt. "Schenken is natuurlijk fiscaal helemaal niet interessant, maar wat maakt die schenkbelasting uit bij een bedrag van 8 miljoen."
Feesten
Broeks zegt dat je inderdaad best moet kunnen 'feesten' met het net gewonnen geld. "Uiteraard moet je successen vieren", zegt Broeks. "Dus geef lekker iets uit, bijvoorbeeld op vakantie in een ver land. Maar laat het niet te ver doorschermen. Als je altijd in een bescheiden auto rijdt en ineens staat er een Lamborghini van drie ton voor de deur... tsja, dat is niet heel slim."
Vervolgens kiest hij in zijn werk vaak voor een zakelijke aanpak. "Wij fungeren als een soort buffer tussen degene die een groot geldbedrag heeft gewonnen en mensen die op ze afkomen. Alle banken en vermogensbeheerders springen namelijk op je. Je moet iemand hebben die alleen voor je opkomt en zelf geen belangen heeft bij de beleggingen."
'Je moet het niet onderschatten'
"Daarna gaan we rustig kijken wat de wensen zijn. Vaak willen mensen een groter huis of iets voor familie regelen. Sommigen willen iets terugdoen door een deel van het geld onder te brengen in bijvoorbeeld een goede doelen stichting. Maar we hebben ook meegemaakt dat een gezin een paar miljoen won en meteen de helft van het bedrag uitgaf aan een huis. Dat kun je betalen maar groter en luxer leven heeft ook veel impact op je jaarlijkse uitgaven. Dat moet je niet onderschatten."
Daarnaast waarschuwt hij voor de grote impact op relaties bij het winnen van een groot geldbedrag. "Eigenlijk zou iedereen die zo'n bedrag wint een relatiepsycholoog in de arm moeten nemen voor begeleiding. Want net als bij een nalatenschap of een echtscheiding van iemand met veel vermogen, leidt plots veel geld bijna per definitie tot sociale spanningen."