Gelderland

Deze eeuwenoude molen is ook een knusse huiskamer

VOORST GEM VOORST - Voor een molenaar is het heel belangrijk om te weten hoe de wind staat. Want wind bepaalt hoe je de wieken moet klaarzetten om zoveel mogelijk wind te vangen. Molenaar Ewout van de Wilpermolen in Posterenk krijgt in de nieuwste aflevering van Klaas om Klompen een helpende hand.
Zoals iedere woensdagochtend begint een grote groep vrijwilligers met koffie in de knusse ruimte van 'hun' molen. De stellingmolen stamt uit 1746, de draaiende kap werkt met een oeroude techniek uit de 16e eeuw. De molen werkt nog altijd en wordt gebruikt om maismeel voor het vee te malen.
"Als het niet waait en we niet op natuurlijke wijze kunnen malen, gebruiken we een elektromotor die is aangesloten op het maalkoppel. Op die manier konden de molenaren vroeger de concurrentie met meelfabriekjes aangaan en hun hoofd boven water houden", vertelt molenaar Ewout van Arkel aan presentator Klaas Drupsteen, die is aangeschoven voor een bakkie.
Na zijn pensionering, zo'n zeven jaar geleden, volgde Ewout een opleiding tot molenaar. "Voor mij is het hobby, geen vak, in mijn werkende leven was ik zelfstandig ondernemer." Dit in tegenstelling tot de opa van Klaas, die molenaar als beroep had. "Als klein kind zei ik altijd dat mijn opa moordenaar was", vertelt Klaas aan Ewout.
Uit eigen ervaring weet Ewout dat molenaars heel vriendelijke mensen zijn, maar wel behoorlijk eigenwijs. Klaas popelt om te mogen helpen om de wieken aan het draaien te krijgen. Maar eerst moet er een belangrijk touwtje worden vastgezet, zodat de paal niet achteruit kan gaan draaien. Verschillende onderdelen zijn er namelijk niet voor gemaakt om achteruit te draaien. Bovendien zijn de wieken dan niet meer te remmen en dat kan best gevaarlijk zijn.
Klaas op Klompen - Posterpad Bussloo

Saamhorigheid

Posterenk is een klein dorp met zo'n 300 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Voorst. De twaalf dorpen in deze gemeente zijn verdeeld onder meerdere dorpswethouders.
Bert Visser is dorpswethouder van Posterenk en onder meer verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, cultuurhistorie, landschap en landgoederen. "Ik heb heel hard geknokt om wethouder van Posterenk te mogen zijn en voel me prima op m'n gemak tussen de grote groep vrijwilligers. Mensen uit Posterenk nemen verantwoordelijkheid voor hun dorp. Dat zie je terug in de saamhorigheid. Ze gaan niet afwachten, ze hebben een dorpsvisie en dat vertaalt zich erin dat de gemeente hun ideeën kan faciliteren." Hij hoeft daarom niet veel te doen als wethouder, zegt Bert gekscherend.

Niks moet, alles mag

In de huiskamer voor Posterenk, zoals de grote groep vrijwilligers hun molen noemt, blijkt wel hoe trots ze op hun dorp zijn. "Het is hier heel gemoedelijk. We laten elkaar met rust, maar mensen willen ook wat voor elkaar doen en dat is prettig", vertellen Ben en Wim. Naast vrijwilliger voor de molen, is de groep ook vrijwilliger van het Posterenker klompenpad. Volgens hen het mooiste pad van de gemeente, die maar liefst negen klompenpaden en een kinderklompenpad telt.

Ook nieuwsgierig naar de Wilpermolen en wat Klaas verder tegenkomt op het Posterenker klompenpad? Bekijk dan de hele aflevering van Klaas op klompen van zondag 14 januari om 17.15 uur, ieder uur herhaald bij TV Gelderland.