Gelderland

KNMI geef code geel vanwege zware windstoten

Door het onstuimige weer kan de avondspits drukker zijn dan normaal.
Door het onstuimige weer kan de avondspits drukker zijn dan normaal. © ANP
ARNHEM - Het KNMI geeft voor maandagmiddag code geel af vanwege zware windstoten. Die bereiken vanaf 16.00 uur Gelderland.
UPDATE: Het KNMI heeft code geel ingetrokken.
Volgens het KNMI kunnen er maandagmiddag kortstondig zware windstoten voorkomen. Er worden dan windsnelheden bereikt tussen de 75 en 90 kilometer per uur. In onze provincie zullen die tijdens de avondspits, tussen 16.00 en 18.00 uur, vanuit het westen voorkomen. En dan vooral bij buien. Overigens geldt niet alleen in Gelderland code geel; in het hele land is de waarschuwing van kracht.

Het weer slaat om

Volgens weervrouw Roosmarijn Knol van Weerplaza gaat het weer vandaag behoorlijk omslaan: "Nu nog rustig, met hier en daar mist. Maar vanuit het zuiden zit er bewolking aan te komen en gaat het ook regenen. En vooral vanmiddag gaat de wind behoorlijk in kracht toenemen. Dan wordt het wel een stuk zachter. Het wordt zo'n 14 graden. Dan voelt het echt wel een stuk warmer in vergelijking met het weekeind. Dan komen er ook nog een paar losse buien tot ontwikkeling. Af en toe breekt de zon door."

Hoofdrol voor de wind

Ook Knol geeft aan dat het code geel wordt in Gelderland: "Het is vooral de wind die een hoofdrol gaat opeisen. Vrij krachtig, of krachtige wind. Windkracht 5 of 6. In het binnenland. Dat is best wel veel. Daar geldt ook een code geel voor vanmiddag."
Opmerkelijk is wel dat die zware windstoten in Gelderland voorkomen: "Ze hebben de waarschuwing uitgegeven, omdat er ook dieper landinwaarts windstoten mogelijk zijn. En dat komt dan door die buien, want die trekken wel over het hele land heen. Die houden zich niet alleen aan de provinciegrenzen van de kustgebieden."

Beter in de avond

Voor de avond heeft de weervrouw dan weer iets beter nieuws: "In de avond neemt die regen dan weer een beetje af, dan gaat het weer wat droger worden." Maar we moeten de komende dagen toch weer gewoon rekening houden met nat weer: "De komende dagen zijn die buien toch wel weer een terugkomend item."