Rivierengebied

'Diepe liefde en vertrouwen', veel emotie bij unieke hondenwedstrijd

Er deden 21 honden mee aan de wedstrijd.
Er deden 21 honden mee aan de wedstrijd. © Omroep Gelderland
BEESD - Wel 21 jachthonden hebben zaterdag in Beesd gestreden om de titel 'beste jachthond van Nederland'. Het is de vijftigste keer dat de zogenoemde Nimrod gehouden is. De wedstrijd is enorm spannend: een hond mag namelijk maar één keer in z'n leven meedoen met de Nimrod. Lang niet iedereen haalt het einde van de wedstrijd.
"Het is heel bijzonder dat we nu de vijftigste editie van dit event organiseren", vertelt Femke Lagaaij. Het liefst had ze vandaag zelf meegestreden om de titel, maar uiteindelijk koos ze ervoor om bij de organisatie te blijven. "Vanuit het hele land komen jachthondenliefhebbers kijken naar de wedstrijden. Het is een groot feest voor iedereen die hier wat mee heeft."

Diploma

De 21 deelnemers strijden voor het zogenoemde AA-diploma. "De honden moeten drie proeven afleggen", vertelt Lagaaij. "Elke proef bestaat uit drie onderdelen, waarin ze een apport terugbrengen. In het leven van een hond mag je maar één keer naar de Nimrod. Gaat het vandaag niet goed, dan heb je nooit meer de kans om het over te doen. Het is dus enorm spannend. Het publiek leeft echt met de deelnemers mee."
Het gaat bij lang niet alle deelnemers goed. Vira, de hond van Dennis Rob, raakt het spoor tijdens één van de proeven bijster. Het resultaat: het lukt niet binnen de gestelde tijd de opdracht goed af te ronden. "Het is jammer. Ik ben dertien jaar bezig geweest voordat ik hier stond. Als ik twee minuten meer gehad had, was het wellicht anders gelopen", relativeert Rob. "Nu diep ademhalen, zuchten en weer doorgaan."
Joep Brosky had tot dusver meer geluk. "De eerste twee proeven zijn goed gegaan", vertelt hij. "Het is belangrijk dat je de juiste dingen op de juiste momenten doet. Dat gaat niet altijd goed, maar nu wel." Brosky is trots op het resultaat. "Je traint ergens heel hard voor. Dan kan het best wel emotioneel worden", zegt hij met een snik.

Kritiek

Er komt ook kritiek op het gebruik van jachthonden, onder meer door de Faunabescherming. Zo wordt er bij de proeven gebruik gemaakt van geschoten wild.
Femke Lagaaij zegt het te kunnen weerleggen. "Elk dier gebruiken we meerdere keren. Dus we gaan heel bewust om met het geschoten wild. Daarnaast is een aspect van het jagen dat je het geschoten wild zo snel mogelijk binnen wil halen. Soms kunnen jagers het niet vinden of ligt het in het water. Daar kun je als mens minder makkelijk bij. Daar heb je een heel goed opgeleide jachthond voor nodig, die dat kan."
Bekijk hier naar een video van het evenement.
De Nimrod in Beesd.